Вести

ЗРЕЊАНИНСКИ МОДЕЛ ПРОТИВ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије заседао је у Зрењанину, а повод за одржавање седнице тог скупштинског тела ван седишта јесте представљање "Зрењанинског модела" борбе против насиља у породици, као примера добре праксе у тој области. Седница је реализована у сарадњи с Мисијом ОЕБС у Србији и Градом Зрењанином.

Седници су присуствовали представници установа, институција и организација које су непосредно укључене у механизам борбе против насиља у породици, које су потписнице споразума о међусобној сарадњи на превенцији, откривању и процесуирању насиља у породици. Реч је о представницима центара за социјални рад, полиције, тужилаштва, судова, невладиних организација, локалног Савета за родну равноправност и Женске одборничке мреже Скупштине града Зрењанина.

Градоначелник Чедомир Јањић изразио је задовољство што је овај одбор одлучио да заседа у Барокној сали Градске куће у Зрењанину, што се рад Народне скупштине на један дан преселио у Скупштину града Зрењанина и што су активности које су реализоване у нашој средини препознате од стране Народне скупштине као добар модел који се може препоручити и другим срединама.

“ Кроз међусобну сарадњу покушавамо, пре свега, да делујемо превентивно, да насиље над женама и у породици спречимо, а нажалост, ако до њега дође да санирамо неке његове последице и процесуирамо починиоце. Насиље које се догодило управо у Зрењанину доказ је да заиста морамо сви заједно радити да би спречили даља таква дешавања.” – рекао је Јањић и посебно истакао улогу медија у процесу обавештавања јавности и допирању до жртава, како би се оне охрабриле и знале да некоме могу да се обрате и пријаве насиље.

Разлог зашто смо одабрали Зрењанин за данашње заседање је јасан и препознатљив грађанима овог дела Војводине, али на жалост, у Србији још није – објашњава председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић и додаје да наш град даје добар пример како се треба посветити овом великом проблему.

Подсећамо, "Зрењанински модел" заснован је на мултисекторској сарадњи надлежних институција и довољно је да се жртва обрати једној, било којој од наведених институција и самим тим се у рад на случају укључују и све остале институције из мреже. Споразумом су регулисани и међусобни односи свих учесника у овом процесу, чија сарадња омогућава правовремене и свеобухватне интервенције у случајевима насиља у породици, као и у процесуирању насилника. "Зрењанински модел" учесницима скупа презентовали су заменик Вишег јавног тужиоца у Новом Саду Слободан Јосимовић и заменик тужиоца у Основном тужилаштву у Зрењанину Младен Вујин.

Српска напредна странка пружа пуну подршку локалној самоуправи у намери да насиље у породици, као и свако друго насиље потпуно искорени.