Вести

ЗРЕЊАНИН У БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

Зрењанин представља модел другим градовима. у борби против родно заснованог насиља и пружања помоћи жртвама, констатовано је данас на састанку државног и цивилног сектора ,поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и почетке глобалне капање “16 дана активизма против насиља над женама”,који се обележава од 25. новембра до 10. децембра".

Сарадња институција система и цивилног друштва које се баве овом проблематиком је на веома високом нивоу. Довољно је да се жртва обрати било којој од институција у ланцу, од тужилаштва, Полицијске управе, Центра за социјални рад , Прекршајног суда и самим тим се у рад на случају укључују и све остале институције у мрежи.

Зрењанински модел подразумева сталну сарадњу државног и цивилног сектора у решавању сваког случаја породичног насиља ,рекао је градоначелник Јањић.

СОС телефон је активиран при Зрењанинском едукативном центру, као подршка женама које су изложене насиљу, а чије консултанткиње корисницама пружају емотивну подршку, упознају их са правима која се односе на здравствену, социјалну и правну заштиту, као и са процедурама које предузимају институције и организације које се баве превенцијом и заштитом од насиља у породици и других облика родно заснованог насиља. Ове године евидентирано је око 150 позива, од чега 74 случаја жена које су позивале СОС телефон.

Године 1999. Уједињене Нације су резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

"16 дана активизма против насиља над женама" је светска кампања коју обележава 1,700 организација у преко 100 држава света. Она обухвата четири важна међународна датума која повезују жене, насиље и људска права: 25. новембар Међународни дан борбе против насиља над женама, 1. децембар Светски дан борбе против АИДС-а, 3. децембар Међународни дан особа са инвалидитетом и 10. децембар Међународни дан људских права.