Вести

ВУЧИЋ: СПРЕМАН САМ НА ТЕШКЕ ОДЛУКЕ ПО ПИТАЊУ КИМ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да није оптимистичан да ће се доћи до коначног решења питања Косова и Метохије, али да то не значи да му се не нада, те додаје да је спреман на тешке одлуке, али да оне морају бити компромисне.

Вучић је поручио да је најпре потребно решити нека "једноставнија питања".

"Није непознато да је важно да компромисно решимо питање Космета, јер ма како то некима отрцано звучало и ма колико користили за нападе на мене, за будућност нашег народа од пресудног је значаја. Али, о чему говоримо када имамо таксе? Ту антицивилизацијску меру. Стављају заставице на рафове, како грађани не би куповали српски производ. За њих ''смоки'' има етничку припадност, што се не дешава ни у једној земљи на свету, дешава се на територији коју контролише Приштина. Зато и када имамо добре вести као што је одлука Палауа, морамо да будемо реални, озбиљни и одговорни", објаснио је Вучић.

Вучић је, поводом посете председника Палауа, који је 13 држава која је повукла признање независности Косова, рекао да је тешко установити тачан број држава које су признале независност Косова, јер постоје различите манипулације.

"Ми радимо наш посао. Плашим се еуфорије код нас и то што мислимо да смо све проблеме решили. Покушавамо да остваримо бољу полазну позицију за Србију него што је била. Свој посао обављамо одговорно. Молим грађане да не помисле да је због тога ситуација у вези са Косовом лакша. Морате да имате у виду и интересе Албанаца и интересе великих сила које су прилично супротстављене", закључио је Вучић.

На Давосу са Ханом, планирано још сусрета

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се на Економском форуму у Давосу састати са многим европским и светским лидерима, укључујући и европског комесара Јоханеса Хана.

"Тамо ће бити од Јоханеса Хана, са којим имам потврђен сусрет ако се не варам, до многих других политичких лидера и многих састанака који се тичу довођења инвеститора. Хоћу само да посетим људе да су први разговори о довођењу кинеских инвеститора у Железару почели управо у Давосу", рекао је председник Вучић, додајући да га очекује најмање три или четири сусрета.

Вучић додаје да ће "бити напорно", али да ће бити добро за Србију.

Истиче да на Давосу много тога доброг може да се уради за Србију, као да се и она представи у добром светлу.

"Србија је показала какво поштовање заслужује приликом посете председника Путина и тиме што је очекивана хајка и хистерија против Србије била готово минимална или непостојећа и то говори о угледу Србије како на истоку и на западу", рекао је Вучић.

Подсетио је да је требало да се састане са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, међутим, да америчка делегација не долази на Економски форум због делимичне обуставе рада федералне владе САД.

Не одбацујем изборе, али...

Председник Србије и председник СНС Александар Вучић изјавио је данас да не може да потврди, али ни одбаци могућност одржавања превремених избора, додајући да ће то зависити од многих других ствари које се тичу будућности Србије.

Вучић је казао да је за њега најважније да Србију води у добром смеру, да отварамо фабрике, да имамо највећи могући раст, да смањујемо незапосленост, повећавамо плате и пензије.

"Та одлука је компликована. Ићи ћемо на Председништво странке и Главни одбор, али то није страначко питање. У врху странке су сви за одржавање избора. Људи показују нестрпљење јер морају да ћуте, на увреде људи који су гласни који мисле да се снага огледа у децибелима, и увредама. Наши људи показују нестрпљење што није добро. Не одбацујем изборе као могућност и идеју. Зависиће од многих других ствари које се тичу будућности Србије", објаснио је Вучић.

Вучић је казао да СНС истраживања ради не само на месечном, недељном него понекад и дневном нивоу и да су бројке боље од 55 одсто.

"Људе не интересује колико ћете да вичете, са колико јаја или каменица погодити неку зграду. Супер је што сте погодили јајетом неку зграду, мораћемо да очистимо и платимо, Постоји жестока идејно идеолошка борба код опозиције да ли да нас гађају јајима или каменицама, хоће ли да нас бију, стрељају или лустрирају. Постоји велика борба код њих. Ђилас који је 500 милиона опљачкао за пет година на власти, вређао је и нападао сада младе људе. Каже деца су му била ту, њих си само ти угрожавао. Говорили су ти само да си лопов. Једино што си рекао је псовање мајке, а када ни то није вредело онда си скочио на њих да се бијеш", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је и сам био изложен вређањима.

"Хоћете сваког дана када кажу да сам Хитлер и Пиноче, децу ми вређали и преко насловних страна, да бијем људе около. То показује да неки немају политику и да им је једина идеја и идеологија како да се дочепају власти. Да причају о фабрикама не могу јер нису отворили ниједну, а затворили на хиљаде", објаснио је Вучић додајући да то људи препознају.

Рекао је да су протести након председничких избора показали да један део људи живи у свету свог круга друштвене мреже и да нису ни познавали људе који би другачије гласали, а онда се десило да је СНС на поновљеним изборима освојио највише гласова, и то их је навело да се запитају о стварности.

"Чуо сам и добре ствари од дела оних који учествују на протестима, а то нису политичари који желе само да се дочепају новца, а то је „ајмо да радимо нешто на институцијама. Институције се не јачају псовањем мајке, жени Оливера Ивановића рећи, само што им се не свиђа шта прича, да је ђаво, претите силовањем Ани Брнабић, или деци рећи ''имате 20 година, знају ли родитељи где сте'' а онда их отерати у мајчину", казао је Вучић.

Вучић је рекао да прихвата протесте, јер они на најбољи начин откривају како неки немају политику.