Вести

ВУЧИЋ: ПОШТУЈЕМ БОШЊАКЕ КОЛИКО И СРБЕ, ЗАЈЕДНО МОЖЕМО МНОГО

Председник владе Александар Вучић рекао је данас у Новом Пазару, на отварању новог атлетског стадиона, да поштује Бошњаке колико и Србе и да заједно можемо много да постигнемо.

"Знам да ми многи Бошњаци нису веровали, али да данас виде да сам у сваком тренутку исто онолико колико сам поштовао Србе, исто толико поштовао и водио рачуна о интересима Бошњака", рекао је Вучић грађанима Новог Пазара.

"Сигуран сам да сте то могли да видите и разумете", истакао је Вучић.

Политика актуелне владе је политика заједништва и будућности.

"А политика будућности је политика нових ауто-путева, болница, фабрика, заједничког живота, а не ратовања и сукоба. Сувише смо крви проливали у прошлости да бисмо то могли да мислимо да понављамо", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да је поносан и срећан што види да људи у Пазару не праве разлику између тога којем народу припадају.

"Људи се деле на добре, способне, поштене и успешне и оне који то нису", истакао је Вучић.

Премијер је најавио и изградњу ауто-пута преко Пештера, од 107 километара, који би ишао до Бољара.

"То ће бити спас за Сјеницу, Нови Пазар, Ивањицу, Ариље, за овај крај који је данас помало запостављен и који има мање фабрика и посла него други делови земље", рекао је Вучић.

Он је додао и да је почео разговоре са Сарајевом и Бања Луком, као и осталима у Европи, како би се изградио ауто-пут Пожега - Ужице - Котроман - Вишеград - Сарајево.

"Тиме бисмо вас повезали и са Београдом и са Сарајевом. Тиме бисмо спојили и Србе и Бошњаке свуда", рекао је Вучић.

Како је истакао можемо да имамо најбоље резултате спајањем људи, када заједнички раде.

Подвукао је да је актуелна влада обезбедила више новца за улагања и у спортске објекте, да је поносан и срећан што ће у Пазар долазити да тренирају и репрезентативци Србије, али и из других земаља.

"Мој посао као председника владе је био да обезбедим да можемо више да помажемо нашем народу, да држимо државну касу под контролом, да не будемо пред банкротом, као што смо недавно били, већ да издвајамо што је могуће више новца", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће у стадион до краја марта бити уложено још 80 милиона за теретане, бацачки простор, простор за вежбање у зимским условима, те додао и да ће до 29. марта и у дијагностички центар у Новом Пазару бити уложено три милиона евра.

Вучића су у Новом Пазару дочекали градоначелник Нихат Бишевац и министар за трговину, туризам и телекомуникације Расим Љајић.

Никоме нисам и нећу обећавати нешто противно закону

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада подршци из Новог Пазара и победи на председничким изборима, али да никада никоме није и неће обећавати ништа што је противно закону.

Вучић је рекао да не зна какву подршку може да очекује из Новог Пазара, да би, на констатацију новинара да га је данас јавно подржао лидер Бошњачке демократске заједнице Санџака Муамер Зукорлић, рекао да се залаже за политику добрих односа Срба и Бошњака, као и за политику ауто-путева, нових радних места.

"Никада ништа не можете и не смете да обећавате било коме било шта што је мимо закона. Нити сам то чинио, нити ћу да чиним. Да ли желим добро Новом Пазару, Бошњацима, Србима? Желим свима добро, јер сам председник владе свих грађана ове земље", рекао је Вучић.

Упитан да ли има начина да се стане на пут нелегалној градњи Интернационалног универзитета у Новом Пазару, иза којег стоји Зукорлић, Вучић је одговорио да нити је видео, нити зна где је тај објекат.

"Шта год да кажем, не зато што се било чега или било кога плашим... Желим и њему све најбоље и хвала, и желим свима све најбоље. Али, наравно, онако како је у складу са законом, тако ће и бити", рекао је Вучић.

Говорећи о развоју Новог Пазара премијер је истакао да је за то потребно да дође нека велика фабрика која би запослила бар 1.000 људи, да се већ о томе воде разговори, али да не може ништа да каже док не буде све договорено.

"Радићемо на томе, као што смо Крушевац и Ниш завршили", рекао је Вучић и нагласио да ће некога довести по сваку цену, "шта год било и како било".

Председник владе је најавио још улагања у Нови Пазар и подсетио да је у последње три године дато 2,5 милиона евра тој општини.

Како је истакао не прави ту врсту разлике, да ли је неко Бошњак или Србин.

"Ја сам председник Владе Србије и свих њених грађана и тако ћу се понашати коју год функцију будем обављао", рекао је Вучић.

О царинској унији на простору Западног Балкана

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће наставити да се залаже за царинску унију у региону јер би такав пројекат допринео економском напретку, али и миру и стабилности на Западном Балкану.

Вучић је новинарима у Новом Пазару, упитан о царинској унији, рекао да и Европска унија о томе озбиљно размишља и да је тој идеји озбиљно приступила, да једна или две земље у региону нису за то, док су врло заинтересоване Србија, БиХ и Македонија.

Царинска унија би омогућила да при извозу у друге земље, камиони не чекају по 24 сата на граници, већ да нема администрације и бирократије, што би за седам одсто смањило оперативне трошкове.

То би привукло и друге да улажу у регион, рекао је Вучић.

Он је истакао да је регион за Србију од кључног значаја, јер на том простору живи 20 милиона људи, што је велико тржиште.

Све што извозимо у Русију, у ЕУ је супер, али за нас је регион важан, овде су нам и трошкови нижи, рекао је Вучић.

Он је навео да мисли да је и ЕУ то разумела, те да је комесар Јоханес Хан о томе са искреном страшћу говорио.

То би био пројекат који би спојио људе, да живе у миру, навео је Вучић и додао да ни Тито није био глуп кад је градио пругу, у чему су учествовали и Срби и Босанци и Хрвати, јер су народи заједно градили и живели у миру.

"То је уносило мир и стабилност, ако то неко не разуме, ја ћу свакако да се залажем за то и волео бих кад бих могао да утичем да се то оствари, то би било олакшање", рекао је Вучић.

Савамала политичка игра, ДОС кандидат ме споменуо 57 пута

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је предизборни скуп у Савамали Саше Јанковића, показао да је цео тај "случај" само политичка игра и да служи за најглупље могуће нападе на њега.

Вучић је иронично рекао да се слаже са једним од својих политичких противника да је вероватно крив и за поплаве:

"Моја Божија улога била је да призовем толику кишу и стога и заслужујем да будем одговоран", приметио је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Пазару.

На изјаву Јанковића са тог скупа да је он "главни фантом", Вучић је рекао да није знао да ће објекти у Херцеговачкој улици у Савамали бити рушени у ноћи када се то догодило, али да га свакако треба ухапсити, како наводе противкандидати, јер би и сам исто то учинио, само не ноћу, него "усред бела дана".

"Урадио бих то по дану и не стидим се тога, да се уместо тих уџерица и ругла направи простор прелеп за децу, за све грађане...", рекао је и поновио: "Не стидим се тога, могу да ме хапсе и да ме убију".

Знао је и да ће овакве оптужбе износити досовски кандидати, који немају други програм осим да се баве њим самим.

Приметио је да га је један од кандидата, који се у суботу увече представио на јавном сервису, поменуо у свом термину чак 57 пута:

"Директно 21 пут, индиректно 36 пута", рекао је Вучић и додао да није знао да је тако популаран међу противкандидатима и да му то изгледа као да желе да их он предводи на неким будућим изборима.

Рекао је да ће и он искористити свој термин на јавном сервису из поштовања према грађанима, народу, да би коначно чули нешто од неког кандидата о његовом програму, мада су му са РТС мењали термин, јер су га најпре планирали за следећу суботу, а онда су му за вечерас предвидели време од 22.00 сата, када се сви људи који раде припремају да спавају.

На питање да коментарише нападе на друштвеним мрежама на рачун физичког изгледа његових симпатизера, Вучић је рекао да је поносан на народ, а да је навикао на такве приче.

"Наравно да народу недостаје боља одећа, јер су 'они' владали 12 година, па сада имају најскупља одела, од три, четири, пет хиљада, а народ их нема. Постараћемо се у наредним годинама да и народ има боља одела", рекао је Вучић.

Он је истакао да га занимају сви добри грађани Србије, и сиромашнији и богати, а да "то што неко нема новац за поправке зуба, не значи да је лошији човек".

Вучић је приметио и да прави интелектуалци не морају испод онога што су рекли да се потпишу као "интелектуалац", за разлику од дежурних критичара и назови интелектуалаца.

"Шта су они оставили нашем народу? Нису ништа. А да кибицују, добацују, критикују, за то су велемајстори", рекао је и нагласио:

"Ја нећу ником да се додворавам, борићу се за Србију једнаких права, шанси и људи, а не људи који мисле да су изнад других само зато што су богатији", рекао је Вучић.

Упитан да ли је реално да, као што неки медији пишу, због уласка у изборну трку Љубише Прелетачевића Белог може да изгуби изборе и да ли би у том случају признао пораз, Вучић је рекао да ће увек прихватити и признати пораз и честитати победнику.

"У пола десет те вечери ћу изаћи и честитати противницима. Немам проблем са тим, то сам показао и кад сам изгубио изборе за градоначелника, нисам псовао, претио, тражио изговоре", рекао је Вучић.

Он је навео да постоји могућност да изгуби, да не би било никакво чудо и да може да се догоди да десет њих, плус неважећи листићи, добију глас више.

"Врло је могуће и реално је. Зато позивам људе да се уједине за нормалну, пристојну Србију...", рекао је Вучић.

Он је рекао и да верује да озбиљни и одговорни људи, који размишљају о својој будућности, треба да се определе према ономе што је важно и значајно за њихову децу, а не према ономе шта је занимљиво.

Хоћу на КиМ, али не тако да Срби имају проблеме

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да би желео да оде на Косово и Метохију, да му за то не треба дозвола, нити би то неко могао да спречи, али да не жели да изазива нове и додатне проблеме Србима на КиМ.

Вучић је у Новом Пазару, на питање новинара да ли ће ићи у току кампање на КиМ и да ли очекује опструкције из Приштине, рекао да у овом тренутку не може о томе нешто више да каже.

"Да ли имам вољу и жељу? Имам. Да ли могу да уђем и без њиховог одобрења? Могу. Али, мислим да нема смисла да улазим, тако што ћу пролазити неким алтернативним путевима, или не знам како...", рекао је Вучић.

Међутим, како је рекао, не би волео да доноси нове проблеме косовским Србима.

"Знате, ја ћу да одем тог дана и да се вратим, било за Пазар, Крушевац, Краљево, Нови Сад или Београд... А Срби доле остају да живе. Е, да ја њима донесем и правим додатне проблеме, то ми не пада на памет. Тако да, гледаћу да дођем, волим да их обиђем, разговарам са њима, али то не зависи само од мене", назначио је Вучић.

На питање о даљем дијалогу са Приштином, Вучић је рекао да смо ми спремни за разговоре.

"Ми желимо да се настави дијалог, а они траже 'довољан разлог' да за нешто оптуже Србе, мада видим да то више не пролази", рекао је Вучић.

Приметио је и да Хашим Тачи наставља да инсистира на такозваној косовској војсци, али и да не разуме зашто "неко толико жури".

"Наше је да урадимо наш посао и мислим да људи то разумеју", нагласио је премијер и рекао да од ЕУ очекује да каже да ли је нешто истинито или не и да ли је то фер приступ.

извор: Танјуг