Вести

ВУЧИЋ: ЧЕСТИТАМ ПРОТИВКАНДИДАТИМА, ПОБЕДА ЧИСТА КАО СУЗА

Александар Вучић објавио је вечерас победу на председничким изборима, наводећи да је за њега гласало више од два милиона бирача и да је победа чиста као суза.

"Веома сам поносан на чињеницу да смо добили огромно поверење и од три милиона и 700 хиљада људи, коначна процена је да смо добили око два милиона и 35.000 гласова", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у седишту странке, у првом обраћању по затварању биралишта у седишту странке, око 22.30.

Он је истакао да је добио 12 одсто, односно око 430.000 гласова више него сви други кандидати заједно.

Вучић је рекао да је поносан на чињеницу да је добио огроман број гласова у условима који су били све, само не лаки.

"За нас је ово важан дан и важно је да се показало у ком смеру Србија жели да иде, важно да је победа чиста као суза, да није мала разлика", рекао је Вучић.

Он је захвалио свим грађанима Србији, наводећи да је већински победио и у Новом Пазару, Тутину, Сјеници и у местима где већински живе Мађари.

"Посебно хвала Коцељеви, Дољевцу, Жагубици, свуда је преко 80 одсто гласова за нас", рекао је Вучић.

Вучић је казао да је поносан на чињеницу да је добио огромно поверење грађана Србије, да је од 3,7 милиона људи који су изашли на биралишта освојио око 2.035.000 гласова.

„Обрадили смо узорак од 92 одсто, као и 81 одсто бирачких места, тако да је предност још већа", указао је он.

Вучић је пренео да је другопласирани Саша Јанковић са 591. 000 гласова, односно 16,2 одсто, а трећи Лука Максимовић са 340.000 и 9,4 одсто гласова.

Затим, како је додао, следи Вук Јеремић са 5,7 одсто или 205.000 гласова и Војислав Шешељ са 4,5 одсто и 160.000 гласова. Следе Бошко Обрадовић и неважећи листићи са 81. 000, односно 74. 000 гласова, док су остали добили мањи број гласова.

„Још немамо гласове са Косова и Метохије где очекујемо више од 75 одсто гласова. Захвалан сам народу и грађанима српске националности на Косову и остале националности који су нас подржали", рекао је Вучић.

Вучић је честитао противкандидатима на резултатима уз оцену да су неки постигли одличне резултате.

Он је оценио да је ово био избор за једног човека, а на парламентарним би, верује, добили значајно већу подршку.

Како је рекао, када се на број освојених гласова додају и они који нису против политике коју води, онда се види да је победа чиста као суза и да су грађани показали у огормном броју да су за реформе и њихов наставак, европски пут, пријатаљске односе са Кином и Русијом...

Додао је да је посебно срећан што је победио у првом кругу и због странака које су му дале подршку и што није победио демагогијом и популизмом већ напорним радом и својим и својих сарадника и чињецнице да су људи разумели колико напора и труда улажу да Србија напредује.

Захвалио је председнику Николићу што је владу подржао када су били тешки тренуци.

Како је рекао за нас је веома важно да наставимо још снажнију бробу против криминала и корупције и да се ојачају наше институције.

Посебно је истакао да су ово били избори са намање инцидената у вишестраначју и да су прошли без иједног физичког инцидента.

То значи да напредујемо, подвукао је.

Избегнуте су и бројне замке оних који су хтели нестабилност у Србији.

Одговарајући на питање новинара шта му показује чињеница што је „Бели" добио толико гласова, Вучић је одговорио да је већ раније говорио о случају Синчић у Хрватској и да су новинари често заљубљени у антисистемске кандидате, иако не носе озбиљну политику.

Рекао је да тај резултат показује да мора да се у будућности води рачуна о онима који се осећају одбачени и лоше, као и ради још боље.

Вучић је указао да је СНС једна од највећих странака у Европи, не само у ширем ргеиону.

„На Бакану, и то не само западном СНС је једна од три највеће странке. Убедљиво смо највећа на западном Балкану. То је армија људи којима сам бескрајно захвалан, сила људи која је у стању да издржи све нападе", објаснио је он.

Упитана за први потез као председник рекао је да планира да ради на дневном нивоу.

„Увек сам се дивио људима који имају велике потезе. Политика се води на конзистентан, одговоран начин, који ће целом систему да донесе резултате, да плате и пензије буду повећане", рекао је Вучић.

Он је истакaо да је за то све потребан мир у региону, због чега ће већ сутра у Мостару вечеру са шефом хрватске владе Андрејом Пленковићем, са којим ће разговарати о ситуацији у региону, али и Агрокору.

„Безброј је проблема које морамо да решимо у наредна два месеца. Много тога треба још да се уради. Сада ћу бити председник владе, али и изабрани председник Србије када будем ишао у Кину. То ће бити страшно важна посета", указао је Вучић.

Он је захвалио и немачкој канцеларки Ангели Меркел и председнику Русије Владимиру Путину што су разговарали са Србијом и током предизборне кампање, што, како каже, говори да лепо и добро мисле о Србији.

Казао је да је много људи из региона честитало, многи пријатељи из Аустрије - канцелар Кристијан Керн, шеф дипломатије Себастијан Курц.

Честитке је, како је додао, добио и од кинеског амбасадора, који је у том тренутку био у авиону.

Вучић: Нова влада у наредна два месеца

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће нова влада бити формирана у наредна два месеца.

"Влада ће бити формирана у наредна два месеца, два месеца и који дан", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у седишту странке, у првом обраћању после избора, на којем је објавио победу.