Вести

Сваки дан мора да буде њихов

Град Зрењанин је данас на Тргу слободе обележио 20. новембар, Светски дан детета, прикључивши се тако акцији, у којој учествује велики број градова широм света.
Тим поводом, деца из Предшколске установе Зрењанин су испред Градске куће кроз игру и песму прославили овај дан, а по плочнику су кредама исцртавала своје жеље.
Најмлађе Зрењанинце поздравио је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић који је истакао да ће одговорно размотрити све идеје и предлоге малишана. Директор Предшколске установе у граду Владимир Петровић је указао да у Зрењанину има укупно 19 вртића у којима је смештено 2500 деце.
Наш град је један од ретких који у духу политике Српске напредне странке, у континуитету брине о деци и њиховим потребама. Зрењанин је град у ком деца не чекају на упис у вртиће, а локална самоуправа улаже додатне напоре како би сваки дан био 20. новембар. Сходно томе, након новог вртића Алиса, у плану је наредне године изградња још два вртића у насељу Путниково и на Багљашу.
Светски дан детета је установљен од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана.
Дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета, усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1989. године, а коју су ратификовале 193 земље. Основни принципи Конвенције су: право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес детета, право на партиципацију, право на недискриминацију.