Вести

СТРАТЕГИЈА СОЦИЈАЛНОГ УКЉУЧИВАЊА РОМА

Пројекат "Унапређење здравља Рома'' који финансира Град Зрењанин, представљен је данас у Мултимедијалној сали Градске куће, након чега су одржане и радионице са младим Ромкињама.

Теме о којима су говориле стручњакиње тицале су се оспособљавања корисника да се брину о свом здрављу и здрављу своје породице, оспособљавања младих мајки да се самостално брину о себи и деци, подизања свести о превенцији заразних и полно преносивих болести, значају вакцинисања деце, али и информисања о последицама прераног ступања у брак.

Такође је било речи о положају Рома у земљи и значају едукација за његово побољшање.

Учеснице је поздравио заменик градоначелника Саша Сантовац истакавши да је Град Зрењанин заинтересован да спроводи сличне активности које имају за циљ пружање помоћи остељивим групама, у овом случају, ромској популацији:

“Конкретно, реализацијом овог пројекта, допринеће се побољшању социјалне и здравствене заштите Рома, али и њиховом ефикаснијем укључивању у свакодневне друштвене токове.” – рекао је заменик Сантовац.

Како је објаснила председница Савета за социјална питања ГО СНС Оливера Лисица, у Републици Србији се тренутно ради на изради Стратегије социјалног укључивања Рома, чије су најважније одреднице партиципација ромске заједнице и борба против њихове дискриминације.

“Ове тачке неопходно је спроводити на републичком али и локалном нивоу, у шта ће се свакако уклујучити и Град Зрењанин. Пројекат који је данас представљен упаво се тиче самог социјалног укључивања, а у вези са тим, унапређења здравља Рома.” – истакла је Лисица.