Вести

СТЕВАНОВ: КОНТИНУИРАНА ЗАШТИТА И УНАПРЕЂЕЊЕ МАЊИНСКИХ ПРАВА

У просторијама Градског одбора Српске напредне странке у Зрењанину данас је одржана конференција за новинаре на којој се јавности oбратио председник новоформираног Савета за националне мањине, Јарослав Стеванов.

Зрењанин је мултинационална средина на чијем подручју живи више од десет националних заједница, управо из тог разлога Градски одбор Српске напредне странке је, у складу са спроведеним унутарстраначким изборима, формирао Савет за националне мањине.

“ Примарни циљеви овог савета су континуирана заштита и унапређење мањинских права, афирмација мултикултуралности, али и сарадња са локалном самоуправом у вези са решавањем бројних питања националних заједница. Врло битно је истаћи да овај савет активно учествује у припреми и реализацији пројеката у вези са остваривањем права на употребу матерњег језика, образовања на језицима националних мањина, културом, информисањем, очувању и неговању међунационалне толеранције, али и њихово унапређивање. У наредном периоду планиран је велики број трибина и семинара који ће организовати овај савет, на тему унапређивања и заштите људских и мањинских права у циљу зближавања припадника међунационалних заједница, а са друге стране приближавање права националних мањина свим нашим суграђанима.

У прилог томе говори и данашње предавање “Србија кроз фолклор” које ће се одржати у просторијама Градског одбора Српске напредне странке у Зрењанину на тему очување традиције. На овом предавању ће културна друштва представити народне ношње и обичаје, које укључују и све националне мањине на подручју Војводине.” – рекао је Стеванов.

Српска напредна странка је политичка организација заснована на демократским начелима која налажу једнака права свих грађана, укључујући и припаднике мањинских заједница. Управо из тог разлога савет ће у сарадњи са надлежним институцијама дати максималан допринос да се овакав тренд настави, али и њихово функционисање додатно унапреди.