Вести

Сачуваћемо наше споменике културе

У главној улици у Зрењанину, у току су радови на санацији и реконструкцији три објекта који представљају споменике културе од великог значаја. Конзерваторско-рестаураторски радови који се изводе на зградама у улици краља Александра Првог Карађорђевића 20 и 43, биће завршени током децембра.

“Први објекат је Менцерова палата, где се ради на санацији крова и поправци фасаде на оштећеном делу источног забата. Радови на другом објекту обухватају постављање новог кровног покривача, рестаурацију уличног дела фасаде, постављање нове столарије и комплетне лимарске радове, као и комплетно уређење ентеријера.” - објаснио је директор Завода за заштиту споменика културе Милан Ковачевић.

Он је додао да се на Тргу др Зорана Ђинђића 1, санира и трећа зграда, у којој је раније био смештен и сам Завод:

“У првој фази постављене су две бетонске плоче (претходно урушене) на десној страни уличног дела зграде које су биле неопходне због статичке стабилности зграде. Ради се санација кровне конструкције уличног дела зграде, комплетна фасада уличног дела, комплетна столарија и лимарски радови. До великих оштећења и урушавнаја објеката у центру града који су под заштитом државе дошло је услед њиховог дугогодишњег неодржавања, нагласио је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.

Он је напоменуо да су проблеми узроковани како недотатком средстава за њихово санирање, тако и због нерешених власничких односа:

“Зграда у главној улици на броју 26, познатија као кућа Филковића је срушена, јер се налазила у веома лошем стању због старости и дотрајалости, те је напуштена и забрањена за употребу. Очекујемо и инвеститоре на овој локацији који ће морати да поштују одредбе под којима је могућа градња. Ове године смо били одлучни у намери да санирамо три објекта у центру, а жеља нам је да и следеће године одвојимо озбиљна средства за санацију пре свега кровне конструкције на неколико објеката у главној улици, што ће бити велики напредак.” - рекао је градоначелник Јањић.