Вести

ПРАЗНИК ГРАДА ЗРЕЊАНИНА

На данашњи дан, 17. новембра 1918. године, тачно пре 97 година, уласком у град припадника Прве армије војводе Петра Бојовића, Гвозденог пука „Књаз Михајло“ и Пешадијске бригаде пуковника Драгутина Ристића, ослобођен је тадашњи Велики Бечкерек, а данашњи Зрењанин. Српску војску су на железничкој станици дочекали и поздравили чланови Српског народног већа, свештенство и становништво, на челу са председником Народног већа Славком Жупанским.

Након ослобођења у Првом светском рату и великих историјских промена, наш град и Војводина престали су да буду део поражене Аустроугарске монархије и само неколико дана касније, 25. новембра, на Великој народној скупштини у Новом Саду, одлучено је да се Барања, Срем и Банат припоје Србији.

Градска власт, на челу са Српском напредном странком и ове године одаје пошту свим палим ратницима и добровољцима, полагањем венаца на спомен-обележја , као и, на споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу.

Празник града Зрењанина , 17. новембар,обележавамо у знак сећања на слободарску прошлост српског народа која треба да буде смерница на путу стварања лепше будућности.

Српска напредна странка,која своје политичко деловање темељи на принципима мира,слободе и демократије, свим грађанима упућује честитке поводом Празника града Зрењанина.

Поводом обележавања овог значајног датума, позивамо Вас на свечану академију и концерт хора „Свети Серафим Саровски“, који ће се одржати данас ,17. новембра, од 19 часова у сали Народног позоришта „Тоша Јовановић“.