Вести

ПОСЛАНИЦА ЛЕКИЋ ЈЕДНА ОД АУТОРКИ ПУБЛИКАЦИЈЕ „ЖЕНЕ У ПАРЛАМЕНТАРНОМ ЖИВОТУ ВОЈВОДИНЕ 1918-2018“

„Женска парламентарна мрежа Аутономне покрајине Војводине je радећи заједно на темама које су битне за побољшање положаја жена оставила неизбрисив траг у раду парламента у периоду од 2013 до 2018. године“ – истакла је посланица Српске напредне странке у Скупштини АПВ Стојанка Лекић на недавно одржаној промоцији публикације „Жене у парламентарном животу Војводине 1918-2018“ у Новом Саду поводом обележавања 100 година парламентаризма у Војводини
Посланица Лекић, која је уједно једна од аутора ове публикације, али и оснивача женске парламентарне мреже, је том приликом рекла да су организовањем заједничких конференција удружене све одборнице и представници локалних механизама родне равноправности и додала да су они постали стални чланови конференција, али и одговорни домаћини који су организовали сличне активности у својим локалним заједницама.
„Србија је, према заступљености жена у политици и јавном животу у врху земаља Европске Уније. Управо из тог разлога често се у извештајима међународних организација наводи као добар пример напретка и унапређења родне равноправности. Питање родне равноправности и положаја жена не дели се на страначку припадност већ уједињује све политичке партије и грађане.Наша парламентарна мрежа је добар пример како је могуће, упркос политичким и идеолошким разликама, радити заједно и постизати добре резултате на унапређењу положаја жена кроз законодавну активност. Предност жена у политици је у томе што су одговорне, истрајније, али и мање сујетне. Значај равноправног укључивања жена у сферу јавне власти се огледа у политичком оснаживању жена, а све у циљу повећања видљивости жена у јавном простору и њиховог ангажовања на политичким функцијама“ – објаснила је посланица.