Вести

ПОЧЕТАК ГРАДЊЕ ПАРАОЛИМПИЈСКОГ ЦЕНТРА ПОЧИЊЕ КРАЈЕМ 2016. ГОДИНЕ

Идејно решење параолимпијског центра недавно је представљено у Градској кући у присуству челника Параолимпијског комитета Србије, представника локалне самоуправе, удружења особа с инвалидитетом, Спортског савеза града Зрењанина, ЈУ "Спортски објекти" и чланова Радне групе за обављање припремних радњи за израду пројектне документације за Параолимпијски центар.

У име Града Зрењанина, присуствовали су помоћник градоначелника Душко Радишић и чланови Градског већа, уједно и чланови Радне групе за припрему пројектне документације Златана Анкић и Славиша Влачић.

Идеја о изградњи оваквог центра на простору садашњег Спортско-рекреативног центра "Партизан" код главне аутобуске станице потекла је од спортиста с инвалидитетом, који су у Зрењанину најактивнији у стоном тенису и стрељаштву. Уговор о изради пројектне документације за изградњу центра потписан је 14. новембра прошле године Новом Саду. Покрајински секретаријат за спорт и омладину је подржао овај пројекат са два милиона динара, а истим износом у реализацији пројекта учествовао је и Град Зрењанин, који је формирао и посебну Радну групу за припрему документације, на чијем је челу покрајинска посланица Стојанка Лекић.

„Највероватније ће и главни пројекат и сама изградња бити реализовани по фазама, јер се процењује да објекат може коштати између 7 и 10 милиона евра. Та средства тешко је обезбедити одједном, па смо се определили за фазну изградњу. Центар је конципиран уз уважавање да у граду већ постоје спортски објекти који се могу такође ставити у функцију Параолимпијског центра – хале спортова, стадион, базен, а у самом Центру биће подигнути смештајни капацитети са 200 јединица, прилагођени спортистима с инвалидитетом. – објаснила је Лекићева.

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац рекао је да град има интерес да изгради Параолимпијски центар, као инвестицију од ширег значаја. Оно што је неопходно било учинити пре пројектовања, јесте решавање имовинско-правних односа, што је окончано, па је Град Зрењанин сада једини власник обједињене парцеле.

„ Пројекат обухвата и потпуну реконструкцију постојећих терена на овој локацији, а целокупна идеја градње Параолимпијског центра је да у наш град долазе на припреме спортисти с инвалидитетом из целог региона, значи и из иностранства, јер центар какав планирамо да градимо у оваквом обиму не постоји у региону.Очекујем да у наредној години комплетирамо документацију, израдимо студију оправданости инвестиције, за коју већ сада имамо показатеље да је потпуно оправдана, а крајем 2016. године и почетак градње – рекао је Сантовац.