Вести

ПОЧЕЛО АСФАЛТИРАЊЕ ДРЖАВНОГ ПУТА БОТОШ - ОРЛОВАТ

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са замеником Сашом Сантовцем, обишао је данас радове на асфалтирању саобраћајнице између Ботоша и Орловата, која се гради као алтернативни правац за мештане сва три насеља у непосредној близини затвореног моста на Тамишу - Томашевца, Орловата и Ботоша.
Обимне радове на траси дужине 5,35 километара и ширини пута од 6 метара, изводи ЈП “Путеви Србије” - предузеће “Штрабаг”, и у питању је, практично, изградња новог државног пута уместо досадашњег атарског. Асфалтирање деонице почело је јуче, а цео пројекат означен је као хитна рехабилитација атарског пута, уз укупну вредност радова од 496.7 милиона динара са ПДВ-ом.
Градоначелник Салапура рекао је овим поводом да ће тај пут имати статус државног пута.
- Захваљујући ангажовању Владе Републике Србије и председника Александра Вучића, практично смо направили обилазницу за горући проблем, када је у питању затварање друмско - железничког моста за путнички саобраћај. Да подсетим, друмско - железнички мост саграђен је 1880. године и није безбедан за путнички саобраћај, што је донело проблеме становницима овог дела територије нашег града. Брзом реакцијом Владе Републике Србије, министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и извођача, налазимо се на траси пута који ће бити укупне дужине скоро 5,5 километара, а укупна вредност радова је близу 500 милиона динара са ПДВ-ом - рекао је градоначелник.
Истакао је да се, упоредо са овом инвестицијом, темељно ради на решавању два важна капитална пројекта када је у питању ова деоница, а то је изградња посебног друмског моста дужине 190 метара, 60 метара узводно од постојећег, а такође ради се и на решавању новог железничког моста који би требало да буде одвојен од постојећег.
- То су капитални пројекти за овај део наше територије ком гравитира близу 20 хиљада становника и који ће имати веома велике бенефите када су у питању безбедност и квалитет саобраћаја у наредном периоду - рекао је он.
Упитан да прокоментарише почетак изградње ауто пута Београд - Зрењанин, рекао је да је то вишедеценијски сан који је досањан и пројекат који ће апсолутно променити демографску, економску и развојну слику Зрењанина и целокупног Баната.
- То је нешто што ће сигурно побољшати привредну слику Зрењанина и конкурентност нашег града. Знамо да имамо индустријску зону која може да прими још инвеститора и да имамо великог инвеститора који следеће године треба да крене у другу фазу радова, у питању је кинеска компанија Линглонг. Све то ће допринети да имамо и бољу саобраћајну инфраструктурну повезаност која ће допринети привредном, економском и демографском развоју територије целог Баната, самим тим и Зрењанина – рекао је градоначелник.

Опширније на:
https://www.zrenjanin.rs/.../gradonacelnik-u-obilasku...