Вести

ОБЕЛЕЖЕНА ЕВРОПСКА НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Стручни савети о превентивним прегледима и вакцинацији обележили су недавно одржану трибину поводом обележавања Европске недеље борбе против рака грлића материце у организацији Уније жена и Савета за здравство Српске напредне странке у Зрењанину. На едукативном предавању говорили су председница Уније жена и покрајинска посланица Стојанка Лекић, председник Савета за здравство др Слободан Вуканић, др Јован Секулић, др Бојана Михајловић и епидемиолог Жанка Субић.

Том приликом председница Стојанка Лекић је истакла да је циљ едукативног предавања подизање свести о значају и могућностима превенције различитих оболења изазваних Хуманим папилома вирусом.

„У Србији сваке године оболи 1200 жена, а сваког дана једна изгуби битку у борби против рака грлића материце. Ове године је акценат на упознавању родитеља у вези са имунизацијом која поред скрининга у великој мери спречава појаву карцинома. Овом трибином желимо да утичемо да свест целокупног становништва, а поготово родитеља, о превенцији болести изазваним ХПВ вирусом, јер се његовим раним дијагностификовањем смањује број оболелих и проценат смртности.“ – нагласила је Лекић

Председник Савета за здравство др Слободан Вуканић је објаснио да се у нашој средини скрининг обавља код жена од 25 до 64 године и да је то разлог због којег смо један од региона у Србији са најмањим процентом оболевања.

„ Овим предавањем смо желели да додатно информишемо присутне о значају превентивних прегледа, али и спровођењу програма организованог скрининга. Значај оваквих трибина, које Савет за здравство у сарадњи са осталим саветима Српске напредне странке у Зрењанину спроводи је огроман, јер директно утиче на подизање нивоа свести и информисаности суграђанки да искористе своје право на бесплатне прегледе и самим тим спрече појаву ове опаке болести.“ – рекао је Вуканић.