Вести

ЛЕКИЋ : ЈЕЗИК ЈЕ ИНДЕНТИТЕТ НАРОДА

У оквиру Међунароног дана матерњег језика Унија жена Градског одбора Српске напредне странке у Зрењанину организовала је јуче, 21. фебруара, предавање на тему језичне и културне разноликости на нашим просторима.

Присутне су имале прилику да чују занимљиве податке о културном наслеђу, народним ношњама и делима књижевника са наших простора. Председница Уније жена и посланица Српске напредне странке у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине, Стојанка Лекић ,објаснила је да су оваква предавања идеална прилика да се присетимо старих обичаја.

„ Језик је основни елемент бића једног народа, једне културе и једног менталитета. Матерњи језик није само средство комуникације, у њему се крије историја, култура, идентитет и слика времена у коме живимо. Унија жена је вечерас обележила Међународни дан матерњег језика и истовремено скренула пажњу на језичке и културне вредности, а самим тим смо показали да поштујемо традицију и језик националних заједница које живе у Војводини. Управо та вишејезичност чини Војводину посебном.“ – објаснила је Лекић и додала да је задовољна чињеницом што су на предавању биле присутне и млађе генерације које ће наставити традицију обележавања значајних датума попут овог.

Међународни дан матерњег језика прогласио је УНЕСКО 1999. године , а Генерална Скупштина Уједињених народа је резолуцијом признала овај празник и одредила 2008. годину за међународну годину језика.