Вести

ЛЕКИЋ : БИБЛИОТЕКА У ЗРЕЊАНИНУ ОПРЕМЉЕНА ЛИТЕРАТУРОМ О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ

Скупштина Аутономне покрајине Војводине одржала је недавно своју 29. по реду седницу на којој су посланици, између осталог, усвојили Извештај о пословању Покрајинског завода за равноправност полова за 2018. годину. Поводом ове тачке, присутнима се обратила посланица Српске напредне странке Стојанка Лекић која је говорила о раду овог завода у претходном периоду.

Посланица је објаснила да је рад завода значајно унапређен пре свега у приступу самој установи, а потом и у одабиру пројеката и предавача.
„Од реализованих програма и активности издвојила бих Програм за инфоромисање жена о механизмима заштите у ситуацији породичног и партнерског насиља. Резултати овог пројекта су да је спроведен у 24 општине у Војводини и том приликом информисано 1800 жена и неколицина мушкараца. Поред информисања, успостављења је сарадња са локалним механизмима, а све у циљу ефикаснијег решавања насиља у породици и партнерским односима. Потребно је споменути и Програм афирмације стручне и научне литературе о родној равноправности. Оно што је посебан бенефит овог пројекта јесте и чињеница да су књиге свих претходних издања из ормара завода пребачене у библиотеке где им је и место, па су тако библиотеке у Зрењанину и Бачкој Паланци опремљене литературом из области родне равноправности, чиме је испуњен један од циљева издавачке делатности завода, а то је афирмисање стручњака и литературе из ове области.“ – навела је посланица Лекић.