Вести

ЛЕКИЋ : АКТИВНОСТИ ПОКРАЈИНСКОГ ЗАВОДА ЗА СПОРТ И МЕДИЦИНУ СПОРТА ДАЛЕ ОДЛИЧНЕ РЕЗУЛТАТЕ

Посланица Српске напредне странке Стојанка Лекић је, обраћајући се присутнима, на 32. по реду седници Скупштине Аутономне покрајине Војводине истакла да је Покрајински завод за спорт и медицину спорта у претходном периоду своју делатност обављао у складу са прописима.

Посланица Лекић је такође напоменула да се његово функционисање огледа кроз многобројне активности које су, како је објаснила, дале одличне резултате.

„Дијагностика тренираности спортиста је једна од делатности коју завод обавља, а без које се данас не може замислити савремени тренажни процес. Како би се овај процес што ефикасније изводио завод је опремљен савременом мерном апаратуром и свим потребним кадровским ресурсима. Пратећи акциони план Програма развоја спорта у Војводини, ова институција је већи део својих анализа и тестирања обављала на терену, а мањи у лабораторијама. Зашто је ово важно? Важно је јер је много једноставније извршити тестирање деце у њиховим школама, на часу физичког васпитања тако да деца не губе од наставе и немају додатне трошкове. Завод се поред свих делатности утврђених оснивачким актом бави и спортско-медицинским прегледима свих учесника у спортским активностима, почев од врхунских спортиста па све до рекреативаца који желе да провере здравствени статус. У 2018.години је обављено 3053 лабораторијских анализа и 3055 спортско-медицинских прегледа ради утврђивања опште здравствене способности и овере такмичарских књижица. Завод је до 2018.године обављао и стручно оспособљавање за стицање звања спортски оперативни тренер и то у 27 спортских дисциплина, као што су атлетика, пливање, рукомет, рвање, одбојка, стони тенис и стрељаштво. Потребно је напоменути и да је надзор над стручним радом поверени посао од стране Министарства спорта и омладине који завод спроводи на територији АП Војводине. У току 2018.године обављено је 60 надзора над стручним радом и на тај начин је покривено 19 општина и 21 спортска грана“ – објаснила је посланица Лекић и додала да су ове активности потпуно јасан показатељ да се о спорту и спортистима у Војводини брине, али и да Покрајински завод за спорт и медицину спорта врло ефикасно обавља своје активности.