Вести

КНЕЖЕВИЋ: КИНЕЗИ СУ ИДЕАЛНИ ЗА „БОР“, ОНИ МИСЛЕ 10 ГОДИНА УНАПРЕД

Ипак, како каже, једино Кинези имају и неке другачије стратешке интересе, који нису само економски, и размишљају десет година унапред.

* Једно од државних предузећа са највећим проблемима је РТБ “Бор”? Пре свега са дуговима.

- Тачно је, али се проблеми решавају.

* Како?

- Тако што је од новембра 2016. правоснажан УППР (унапред припремљен план реорганизације). Кроз њега се „Бор“ раздужио за више од милијарду евра. Дуговања „Бора“ потичу још од 1947, па из шездесетих, седамдесетих… Дакле, нису то дугови преточени у неки новац који може да се користи за нешто. Ти дугови су отписани. Значи, грађани то не плаћају, и то предузеће је сада у плану реорганизације. Имају годину дана да почну да плаћају дугове од око 350400 милиона евра. То су кредити, обавезе према добављачима. И они све то раде. Сада тренутно све своје обавезе редовно измирују.

* Ако је то тако, зашто премијер стално говори да је „Бор“ рак-рана наше привреде?

- Зато што је ово добар тренутак да се тај проблем реши јер је на тржишту цена бакра 6.000 долара по тони и „Бор“ сада може добро да ради. Пре два месеца цена је била око 4.000, а тада не може да ради рентабилно. Зато хоћемо да разрешимо то сада. Ми као држава нити смо спремни, нити желимо да улажемо више у „Бор“. Ни у било које предузеће где је власник држава. На „Бор“ је увезано 300.000 људи који живе тамо. То није само економски проблем, већ и социјални, демографски, политички... А јавили су се инвеститори из Кине, Канаде, Америке и тражили одређене податке.

* Како теку преговори са Кинезима, у којем смеру иду?

- Са Кинезима је мало другачије.

* Зашто?

- Они имају и неке другачије стратешке интересе који нису само економски, у односу на све остале.

* У чему је разлика?

- Требало је, рецимо, ући у Железару, а то може само Кина и кинески капитал јер они размишљају 10 година унапред и већ имају неку стратегију шта ће с тим. Тако да мислим да ће се и у „Бору“ то морати десити јер ми тамо имамо руду, природну сировину.

* Мислите да у нашој земљи не постоји неки привредник, односно компанија која би то исто могла да уради?

- Па нека се јави.

* Ево јавио се председник клуба „Привредник“ Зоран Дракулић.

- Одлично, ево сада је конкурс. Нека се јави, па то је одлично.

* Дракулић каже да би могао да подигне „Бор“.

- Одлично, одлично.

* Али, ипак, домаћи привредници сматрају да се фаворизују страни инвеститори.

- Не. Ево, погледајте услове, тражи се план и програм, знање, искуство, нико не фаворизује никога. Мени лично било би изузетно драго ако се буде јавио Дракулић. Ја сам чак обећао да ће мој први одлазак међу привреднике бити у клуб „Привредник“ и то сам испунио.

* Баш из клуба „Привредник“ кажу да су увек ту да дају савет Влади, али да их нико није звао.

- А што да их зовемо. Маните ме савета. Па били су конкурси у свим јавним предузећима, је л‘ су били ЕПС, „Железнице“… Хоће да нас саветују, а неће да преузму одговорност. То је за мене једино исправно.

* Недавно истраживање „Ипсос стратеџика“ указује да се привредници жале да су услови пословања у Србији лошији у 2016. него пре годину дана, да има више парафискалних намета...

- А да ли сте читали белу књигу страних инвеститора, и шта у њој пише? А то је да су услови бољи. Ја не бежим од тога да постоје проблеми. Али нећемо узимати баш свако истраживање.

* Ипак, парафискалних намета нема сваке године све више?

- Да, то јесте проблем.

* И како да привреда оживи када је то гуши?

- Мој лични утисак је да то није баш тако. Јер узмите само податак да је Србија у последње две године напредовала 44 места на Дуинг бизнис листи. То не ради Влада Србије или Министарство привреде, већ Светска банка. Тачно је да имамо више од 400 парафискалних намета. Основали смо на нивоу Владе радну групу како бисмо до средине године имали регистар свих тих намета, уједначили их и полако решили тај проблем.

Сасвим је у реду и победа Вучића у другом кругу

* Зашто је за СНС толико важна та победа у првом кругу председничких избора?

- Није. Па ми не говоримо уопште о томе, то нисте чули. Ни од високих функционера СНС ни од СПС. Наравно да желимо да победимо у првом кругу и да би то био један показатељ воље грађана, али нико не инсистира на томе да се победи у првом кругу.

* Не мора да буде у првом кругу? Пречули смо нешто свих ових месеци?

- Па не мора. Сви смо ми играчи и играмо за исти клуб. Наравно да бих волео да наш играч победи у првом кругу. Али, грађани гласају, не гласамо ми.

* А ако се то не деси у првом кругу, да ли би то умањило тај утисак најјаче странке?

- Не, никако. Видели сте већ какве смо резултате имали на парламентарним изборима прошле и 2014 године. Видели сте да нам не пада воља. Очигледно је да је расположење грађана такво да је окренуто ка Вучићу и његовој идеји.

* Сасвим је у реду други круг, само да буде победа?

- Сасвим. Наравно.

извор: Блиц