Вести

КНЕЖЕВИЋ: БИЋЕ ОТВОРЕНО 20.000 РАДНИХ МЕСТА У 2017. ГОДИНИ

Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је да у овој години очекује више од 20.000 нових радних места и долазак око 20 нових великих инвеститора на српско тржиште.

"Прошлу годину сматрам изузетно успешном, јер смо подржали 21 инвестицију вредну више од 220 милиона евра, која нам је донела 15.000 нових радних места", рекао је Кнежевић.

Оценио је да поред нових запошљавања, инвестиције доносе и нове технологије и нова знања.

Кнежевић је додао да је донета одлука да је потребно унапредити Уредбу о привлачењу инвестиција, посебно спуштајући прагове, да би и мали инвеститори могли да конкуришу за подстицајна средства.

Ниво подстицаја, како се наводи, разликује се од места улагања, па они који инвестирају у неразвијена девастирана подручја, имају већу подршку од оних који се одлуче за Београд или Нови Сад.

Субвенције су од максималних 3.000 евра по радном месту у најразвијенијим општинама, до 7.000 евра по радном месту у најмање развијеним општинама.

Уредбом о условима и начину привлачења директних страних инвестиција минимални износ улагања спуштен је на 100.000 евра, а минимум отворених радних места на 10, како би и мале и средње фирме могле да конкуришу за подстицаје.

Изузузети су пројекти у области софтверског инжењеринга, а остала је забрана за подстицаје и у области саобраћаја, фармацеутске индустрије, угоститељства, игара на срећу, оружја и муниције, трговине, бродоградње, дувана и дуванских прерађевина.

За субвенције сада могу конкурисати и фирме из сектора пољопривреде и рибарства, које улажу минимално два милиона евра и отварају најмање 25 радних места

Предвиђени су и подстицаји за трошкове инвеститора на основна средства у износу од 10 одсто у најразвијенијим општинама до 30 одсто у најнеразвијенијим.