Вести

ГРАДУ ЗРЕЊАНИНУ 10 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ И ДОГРАДЊУ ДЕЛА ФЕКАЛНЕ КАНАЛИЗАЦИЈЕ У ТРИ УЛИЦЕ - ПЕТЕФИЈЕВОЈ, СТРАЖИЛОВСКОЈ И БАНАТСКОЈ.

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег и градоначелник Зрењанина Симо Салапура потписали су данас у Покрајинској влади уговор намењен финансирању израде пројектно-техничке документације за реконструкцију и доградњу дела фекалне канализације на територији града Зрењанина са КТП-ом (катастарско-топографски план) и елаборатом механике тла, вредан 10 милиона динара.

Граду Зрењанину овога пута припала су, појединачно, највећа средства, а биће искоришћена за израду планске документације за реконструкцију и доградњу фекалне канализационе мреже на три локације у граду - улицама Петефијевој, Стражиловској и Банатској.

Покрајински секретар Немања Ерцег, приликом уручивања уговора, рекао је да ће ови пројекти допринети очувању животне средине и повећању капацитета локалних средина у управљању отпадним водама.

“Од када смо, као Покрајински секретаријат, пре неколико година кренули са доделом ових средстава, свакако смо начинили значајан корак да помогнемо јединицама локалне самоуправе да ураде предвиђене пројекте, или их доведу до грађевинске дозволе, с циљем да санирају одређене “црне еколошке тачке”, како би им омогућили да даље аплицирају за средства из различитих кредитних линија које иду преко Владе Републике Србије и Министарства за заштиту животне средине. Ове пројекте, такође, подржава и Покрајинска влада, преко Управе за капитална улагања. Када говоримо о заштити животне средине, очекују нас у наредном периоду конкурси за средства намењена уклањању дивљих депонија на територији АП Војводине, заједно са Секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство и у ту сврху смо определили укупно 380 милиона динара. Таквих депонија је тренутно регистровано око 430, и он је смањен у односу на неки претходни период. Зато је битно да успоставимо регионалне системе за управљање отпадом”, нагласио је секретар Ерцег.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да Град Зрењанин добија велику подршку од Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, управо када су овакви пројекти у питању.
“У три градске улице побољшавамо инфраструктуру, када је у питању фекална канализација, којом је градско језгро “покривено” са 98 процената, што је значајна покривеност, мрежу ширимо и у неколико сеоских месних заједница у првом “прстену” око града, имамо припремљене пројекте за изградњу у Арадцу и Перлезу, а у припреми је капитална инвестиција изградње централног пречистача отпадних вода, за који очекујемо ове године почетак радова на градилишту”, поручио је градоначелник Салапура.

Извор Град Зрењанин:

http://www.zrenjanin.rs/sr/vesti/2023/07/gradu-zrenjaninu-10-miliona-din...