Вести

ГАЛИЋ: НОВИ СИСТЕМ ОДБРАНЕ ОД ГРАДА ЛАНСИРАО 500 ПРОТИВГРАДНИХ РАКЕТА, СПРЕЧЕНА ВЕЛИКА ШТЕТА У ВОЈВОДИНИ

Пример велике елементарне непогоде која се десила 13. јула ове године показује делотворност новог система аутоматизоване одбране од града, када су дејствовала сва три радарска центра и лансирала преко 500 противградних ракета на градоносне облаке који су се великом брзином кретали из Хрватске према Црном мору. Штета у овом случају није потпуно спречена, али је значајно смањена због благовременог дејства, изјавио је потпредседник Покрајинске владе Владимир Галић за портал Војводина уживо.

Систем аутоматизоване одбране пољопривредних усева и засада од градоносних облака на територији АП Војводине чине три радарска центра – Фрушка Гора, Самош и Бајша, са припадајућим лансирним противградним станицама. У систем је уложено 2 милијарде динара из буџета АП Војводине, а корисник је Републички хидрометеоролошки завод Србије који је надлежан за послове одбране од града на подручју Републике Србије.

Циљ постављања аутоматизоване одбране пољопривредних усева и засада је модернизација и унапрећење рада радарских центара, а то значи да у Војводини постоји аутоматизован систем даљинског управљања противградним станицама, који је део система противградне одбране организоване у Србији.

Лаички речено, овим лансирним станицама управљаће професионалци са радарског центра, у реалном времену, без посредника (хонорарних радника-стрелаца на терену).

Извор портал Војводина уживо:
https://vojvodinauzivo.rs/galic-novi-sistem-odbrane-od-grada-lansirao-50...