Вести

БАЂОК : УВЕРЕН САМ ДА ЋЕ УСТАНОВА “РЕЗЕРВАТИ ПРИРОДЕ“ БИТИ АДЕКВАТАН УПРАВЉАЧ ПАРКОМ ПРИРОДЕ „РУСАНДА“

На недавно одржаној 28. по реду седници Скупштине Аутономне покрајине Војводинепосланице и посланици су обавили расправу и изјашњавали се о десет тачака усвојеног дневног реда, при чему је изгласана и покрајинска одлука о заштити Парка природе „Русанда“ која је поверена Установи „Резервати природе“ Зрењанин.

У оквиру расправе о овој тачки присутнима се обратио посланик Дарко Бађок који је том приликом подсетио због чега је добра одлука да се Установи „Резервати природе“ повери управљање Парком природе „Русанда“.

„Да би се омогућио Парку природе, али и Специјалној болници даљи напредак неопходно је донети праве одлуке, oдносно, изменити оне погрешне. Изменом покрајинске Одлуке о проглашењу Парка природе „Русанда“ исправља се велика грешка претходне власти која је правним лицима која нису регистрована за обављање послова заштите природе поверавала на управљање заштићено подручје које је јединствено у Србији. Досадашњи управљач је тај статус добио 2014. године када је покрајинска власт сматрала да је једино битно то да град Зрењанин не добије управљање над овим заштићеним подручјем, водећи се при томе искључиво политичким интересима, а не струком и стварном оспособљеношћу за рад на заштити природе, без обзира што смо ми, посланици Српске напредне странке, више пута указивали на ову грешку. Тада је ова установа увелико постојала, међутим, Пајтићу и ресорном секретару Пузовићу то није било битно.Дакле, предлог је да нови управљач заштићеног подручја Парк природе „Русанда“ буде Установа „Резервати природе“ Зрењанин. Установа „Резервати природе“ Зрењанин је стручно, кадровски и технички опремљена да управља овим заштићеним подручјем. Такође, не смемо изоставити чињеницу да она управља Специјалним резерватом природе „Ритови доњег Потисја“ и споменицима природе треће категорије, тако да се ради о правном лицу које је искусно у овим пословима.У њој су запослени биолози, инжењери шумарства, правници и економисти, има бројну чуварску службу која ће задатке чувања овог заштићеног подручја обављати квалитетно и поуздано.Ова установа је данас модел за оснивање установа за заштиту природе широм Србије. Уверен сам да је доба авантуризма и непрофесионалности иза нас и да ће се у наредном периоду драгуљи природе поверавати на управљање онима који имају знање и капацитете да чувају и унапређују стање заштићеног природног добра, а то је свакако случај са Установом „Резервати природе“ Зрењанин и Градом Зрењанином“ – поручио је посланик Бађок.