Вести

БАЂОК : СНС ПОБЕЂУЈЕ У БИЛО КОМ ИЗБОРНОМ СИСТЕМУ

Посланик Српске напредне странке у Скупштини Војводине је за Радио Телевизију Војводине изјавио да је СНС подржала промену изборних правила пре две године, јер сматра да је нов систем праведнији према грађанима.

“ Српска напредна странка је имала негде испод два одсто мање гласова по пропорционалном систему, али је због комбинованог система ДС добила 60 мандата, а СНС 23. Данас би нама такав систем више одговарао, али сматрамо да је правичнији нов систем, па смо га и подржали, јер желимо да Војводина буде једна изборна јединица". Сада је на свакој странци да покаже достигнут ниво демократије и одговорности према бирачима и да на страначкој листи са кандидатима за посланике у Скупштини Војводине буду заступљени сви делови Војводине подједнако. Нова изборна правила, јесу тест за сваку странку, али СНС ће још једном показати политичку зрелост и кандидоваће људе који долазе из свих делова покрајине, па ће листа те странке заступати најшире могуће интересе грађана покрајине. Уверен сам да ће грађане изневерити баш оне странке које имају демократију у својем имену, а показале су највећи степен аутизма када год на ред дође примена демократских принципа и начела. Као пример за то, рећи ћу да ДС ни по старом изборном систему, по којем су грађани бирали посланике у Скупштини Војводине 2012. године, није било стало да има у покрајинској Скупштини посланика из града Зрењанина, који заузима највећу територију у Војводини “ – рекао је Бађок и додао да је проблем у Србији не представља изборни систем, већ то што поједине политичке странке покушавају да злоупотребе чак и изборне листе као прилику да "ухлебе своје кадрове посланичком платом", не размишљајући о томе да је скупштина највеће представничко тело грађана и да у њој треба да седе људи који ће се, како је навео, борити за своје градове и општине, своје суграђане и који ће преносити глас народа.

Такође, Бађок је напоменуо да СНС за разлику од других, разуме принцип подједнаке заступљености и да је неопходно узети у обзир стручност кандидата, њихову верзираност, спремност да прате политику странке, да учествују у раду скупштине и унапређују ту институцију, а истовремено да не забораве одакле су дошли и где се враћају.

“ Све то, као и принцип родне заступљености, узећемо у обзир и бирачи ће се, опредељивањем за листу СНС, определити за најбољи тим људи. А оно што са сигурношћу могу да кажем јесте и да СНС побеђује у било којем изборном систему" – истакао је Бађок.