Вести

“Живи ружичасто-нађи времена за преглед” на Багљашу

У организацији Уније жена Градског Одбора Српске напредне странке јуче је у просторијама Месне заједнице “Вељко Влаховић” одржана трибина под називом “Живи ружичасто-нађи времена за преглед” у циљу обележавања месеца октобра посвећеног борби против рака дојке.
Октобар је за месец борбе против рака дојке установљен 1985. године, најпре у Америци, а затим и у осталим земљама широм света. Циљ је да се подигне свест људи о овој тешкој болести и да се уради што више на едукацији, али и да се предузму одговарајуће мере превенције раног уочавања симптома.На тај начин би се смањила алармантна стопа смртности и повећала стопа преживљавања.
Великом броју присутних обратили су се хирург онколог др Бранислав Петров, специјалиста пластичне хирургије др Предраг Матејин, председница Уније жена Градског Одбора Српске напредне странке и покрајинска посланица Стојанка Лекић и представница Месне заједнице “Вељко Влаховић” и скупштинска одборница Снежана Узелац.
Том приликом др Бранислав Петров истакао је значај упознавања са првим симптомима болести и њеног раног откривања у циљу ране дијагностике ради потпуног излечења.
“Оболевање од рака дојке није могуће спречити.Због тога је веома значајно што раније дијагностиковати болест, јер више од 93% оболелих од карциномома дојке и карцинома дебелог црева може се излечити ако се са правилним лечењем почне у раном стадијуму” - истакао је др Петров и додао да су генетске предиспозиције један од најризичнијих фактора када је ова болест у питању.

Др Предраг Матејин је навео да је најбољи начин борбе против ове болести избегавање утицаја познатих фактора ризика који су резултат савременог начина живота.

“Најпознатији фактори ризика су дуван, неправилна исхрана, физичка неактивност, алкохол и стрес”, навео је Матејин и додао да бисмо променом начина живота и бригом о себи смањили ризик од оболевања и умирања од ове болести.Редовни прегледи и самопрегледи чине први корак ка откривању симптома рака дојке чиме се повећава могућност оздрављења” – рекао је Матејин.

Посланица Стојанка Лекић је апеловала на све суграђанке да се одазивају на редовне прегледе, јер ће једино на овај начин успети да заштите себе од ове опаке болести.

“Ружичаста трака као универзални симбол борбе против рака дојке у октобру месецу носе сви који пружају подршку оболелима или у спомен оних који су преминули од ове болести.Она се, као розе, женска боја носи у знак подршке женама, док се плава у знак подршке мушкарцима, који такође, иако много ређе од жена, могу оболети од ове болести.” – истакла је посланица Стојанка Лекић.

Унија жена Српске напредне странке у Зрењанину наставиће са активностима у циљу информисања о свим темама које могу да допринесу квалитетнијем животу наших сугрђана.