Вести

„Живи ружичасто – нађи времена за преглед“

У организацији Уније жена ГрО Српске напредне странке данас је одржана трибина под називом “Живи ружичасто-нађи времена за преглед” у циљу обележавања месеца октобра посвећеног борби против рака дојке. Великом броју присутних обратили су се др Бранислав Петров који је и хирург онкологије, магистар медицинских наука др Предраг Матејин, специјалиста пластичне хирургије и председница Уније жена ГрО Српске напредне странке и покрајинска посланица Стојанка Лекић.
Том приликом др Бранислав Петров истакао је значај упознавања са првим симптомима болести и њеног раног откривања у циљу ране дијагностике ради потпуног излечења.
“Оболевање од рака дојке није могуће спречити. Управо зато је веома значајно што раније дијагностиковати болест јер више од 93% оболелих од карциномома дојке и карцинома дебелог црева може се излечити ако се са правилним лечењем почне у раном стадијуму” , истакао је др Петров.

Др Предраг Матејин је навео да је најбољи начин борбе против ове болести избегавање утицаја познатих фактора ризика који су резултат савременог начина живота.

“Најпознатији фактори ризика су дуван, неправилна исхрана, физичка неактивност, алкохол и стрес”, навео је Матејин и додао да бисмо променом начина живота и бригом о себи смањили ризик од оболевања и умирања од ове болести. Он наглашава да редовни прегледи и самопрегледи чине први корак ка откривању симптома рака дојке чиме се повећава могућност оздрављења.

“Октобар је за месец борбе против рака дојке установљен 1985. године, најпре у Америци, а затим и у осталим земљама широм света. Циљ обележавања је да се подигне свест људи о овој тешкој болести и да се уради што више на едукацији, али и да се предузму одговарајуће мере превенције раног уочавања симптома. Тако би се смањила алармантна стопа смртности и повећала стопа преживљавања”, рекла је председница Уније жена ГрО Српске напредне странке и покрајинска посланица Стојанка Лекић. Она истиче да је ружичаста трака, симбол борбе против ове болести, подсетник да смо сви одговорни према себи и да је важно да о овој теми говоримо читаве године, а не само током октобра.

Унија жена Српске напредне странке у Зрењанину наставиће са активностима у циљу информисања о свим темама које могу да допринесу квалитетнијем животу наших суграђана.