Вести

У БЕЛОМ БЛАТУ ОТВОРЕН СЛОВАЧКИ МАТИЧНИ ДОМ

Поводом 140. годишњице од досељавања Словака, данас је у Белом Блату свечано отворен Словачки матични дом, место будућег окупљања и различитих активности представника те националне заједнице, али и свих житеља села и њихових гостију.

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и председник Савета Месне заједнице Бело Блато Мирослав Маркуш открили су плочу посвећену изградњи Словачког матичног дома, док су Дом, симболичним пресецањем врпце, отворили потпредседник Канцеларије за дијаспору Републике Словачке Петер Прохаска из Братиславе и Ана Томанова Маканова, некадашња председница Националног савета словачке националне мањине.

Заменик градоначелника истакао је да је отварање Словачког дома у Белом Блату још један показатељ мултиетничности и мултикултуралности присутне у Зрењанину и његовим насељеним местима и да је град помогао изградњу и опремање овог дома.

"Драго нам је што отварању данас присуствују и представници две амбасаде, Матице словачке, Националног савета Словака, на задовољство свих становника Белог Блата. Дом ће допринети активностима словачке националне заједнице, али и Белог Блата у целини, свих њихових мештана. Дом на најбољи начин заокружује целину јавних објеката у главној улици, јер су поред њега и Истраживачки центар и парохијски домови и цео овај потез ће у наредном периоду бити у функцији промоције и Белог Блата и Града Зрењанина", поручио је заменик градоначелника Сантовац.

Мирослав Маркуш, председник Савета Месне заједнице Бело Блато, рекао је да ова година у многим месним заједницама у Војводини протиче у обележавању годишњице насељавања Словака, и да су у Белом Блату одлучили да тим поводом отворе Словачки матични дом.

"Овај објекат замишљен је као вишенаменски, претежно за активности у циљу неговања словачке традиције и културе, али је намењен и за туристичке садржаје, јер је поред њега Истраживачки центар са 22 смештајна капацитета, овде ће бити професионална кухиња и трпезарија, што заједно нуди прилику за боравак гостију и одрживост. Дом ће бити доступан и за организацију различитих скупова и прослава, с капацитетом до 50 гостију. Изградњу Дома помогли су Национални савет словачке националне мањине у Србији, који је то учинио на почетку градње, 2017. године, највише средстава обезбедила је Канцеларија за дијаспору Републике Словачке, у више наврата помогао је и Град Зрењанин, било је и спонзора и сви заједно успели смо да посао приведемо крају", казао је Маркуш.

Опширније на:
https://www.zrenjanin.rs/.../povodom-140-godisnjice-od...