Вести

Субвенцијама до стратешких пројеката‏

На редовној конференцији за новинаре ГО СНС Зрењанин јавности се обратио Чедомир Јањић, заменик градоначелника Града Зрењанина.

"Влада Србије је пре неколико дана донела уредбу којом се омогућује додела субвенција домаћим и страним инвеститорима за инвестиције у производни сектор, услуге које могу да се извозе и стратешке пројекте у туризму. Уредбом је предвиђено да поред приватних предузећа, подстицаје за инвестиције могу да добију и предузећа у власништву државе, покрајине или локалне самоуправе, ако претходно обезбеде сагласност Владе. Субвенције ће се, као и до сада, додељивати преко Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА), а висина помоћи из државне касе зависиће првенствено од вредности улагања.

Доношење ове уредбе и додела субвенција инвеститорима свакако ће имати позитивану страну када су смањење броја незапослених, а самим тим и бољи живот грађана, у питању. Привлачење инвестиција и што већи број запослених је и једно од обећања које смо у току изборне кампање дали Зрењанинцима. Због тога смо решени да се не ослањамо само на напоре државе па смо и ми на локалу припремили низ мера које ће додатно определити потенцијалне инвеститоре да улажу баш у Зрењанин.

Када знамо да је према евиденцији Националне службе за запољавање у нашем граду близу 10.000 лица, а по неким, незваничним, проценама тај број је и већи, управо то и јесте додатни мотив да на пољу стварања повољног амбијента за инвестирање радимо још више. Поред мера које је усвојила Влада Србије, ми оцењујемо да оне треба да буду потпомогнуте и одређеним мерама на локалу које ће дати саме локалне самоуправе. Тек тако заједно то би чинило целину и дало праву слику о подстицајима које инвеститор може да очекује када дође у неки град.

У том правцу, локалне самоуправе могу дати одређене подстицаје само у деловима где оне одлучују, а то се првенствено односи на одређене локалне таксе, накнаде и подстицаје, као и на цене комуналних услуга. Сигурно је да те погодности треба синтетизовати са одређеним критеријумима, које ћемо у наредном периоду дефинисати и које ћемо понудити Скупштини града на усвајање. Ти критеријуми морају бити засновани на економским параметрима, односно да буду оправдани у економском смислу." - истакао је Јањић.