Вести

Стратегија развоја културе града Зрењанина

У просторијама Градског одбора Српске напредне странке у Зрењанину данас је одржана конференција за новинаре на којој се јавности обратила чланица Градског већа задужена за области из културе, образовања, верских заједница, информисања и медија Дубравка Булован Бенгин која је између осталог рекла да је наш град недавно добио Стратегију развоја културе града која обухвата период од 2014 до 2022 године.

У обраћању медијима Дубравка Булован Бенгин је истакла да је ово прва Стратегија развоја културе у нашој земљи, чија је израда у целости финансирана средствима ИПА фонда ЕУ и која је рађена по стандардима и методологији ЕУ.

„ Када смо последњи пут на ову тему причали почетком новембра 2013. године у току је била анкета, коју је попунило 1060 људи на територији града и приградских насеља.Као сто је тада обећано, а у складу са календаром активности у оквиру пројекта, ми смо крајем 2014. једногласном одлуком Скупштине града 30.10.2014. године добили овај значајан стратешки документ, што значи да смо испунили обећање.Након што је у јулу 2012. године дошло до промене тима људи који воде наш град, део нове поставе, коме је поверана сфера културе града, пресеком стања у овој области нашег живота и чињеницом да се у последњих 25 година ништа конкретније по овом питању није урадило у нашем граду, иницирао је стварање профилисане основе за ефектније коришћење средстава предприступних фондова ЕУ.“ – рекла је Булован Бенгин и додала да је резултат овакве филозофије промишљања културе и културних потреба становника на територији града управо ова Стратегија, која увелико даје позитивне резултате.

Градска функционерка је присутне подсетила да је крајем новембра 2014. у Темишвару у присуству конзула Републике Србије и представника Министарства спољних послова Републике Румуније, потписан протокол о сарадњи у области културе, а који је базиран на културним стратегијама ова два града.

„ У првој фази Стратегија је као приоритете утврдила, најпре очување културне баштине, неговање постојеће и стварање једне нове генерације публике као и унапређење квалитета понуде.Као део Акционог плана из Стратегије приступило се изради пројеката и конкурсима које су расписали фондови „Креативна Европа“ и „Дунавска стратегија.“ – изјавила је чланица Градског већа и додала да су активно учешће у овом пројекту узели Градска библиотека „Жарко Зрењанин“, Савремена галерија града Зрењанина, Народно позориште „Тоша Јовановиц“ и значајан број Невладиних организација“.

Чињеница да су пројекти са којима конкуришемо део Стратегије и једне јасне визије куда идемо и где желимо да будемо у 2022. години, ствара боље позиције у поменутим предприступним фондовима.