Вести

Средњи Банат у режиму редовне одбране

На редовној конференцији за новинаре у ГО Српске напредне странке, јавности се обратио проф. Душан Шијан, начелник Средњобанатског округа.
Говорио је о стању у банатским водотоцима и истакао да је стање у режиму редовне одбране, али са високим опрезом се прати.
Људски фактор је био на висини задатка протеклих дана – рекао је Шијан, и захвалио се спасилачким екипама из МУПа, Сектору за ванредне ситуације, који су се вратили са успешно обављеног задатка. Похвалио их је и назаво јунацима јер су одбили да им се пошаље замена.
Шијан се захвалио и бројним волонтерима који преко надлежних институција и организација дају свој допринос.

Начелник је упутио апел свима који су у могућности да помогну да то и учине, јер је непогода која је задесила одређена подручја Републике великих размера, и требаће много времена за опоравак. У сарадњи општинских кризних штабова, републичког и покрајинског кризног штаба и Управе за ветерину, ветеринарске инспекције, организује се прикупљање и дистрибуција помоћи угроженим подручјима, и то:
• Помоћ становништу у виду конзервиране хране, средстава за хигијену, хране за децу, пелена и доњег рубља.
• Храна за стоку (надзор инспекција)
У току је асанација, следи санација и обнова.
Шијан апелује да се сви са угрожених подручја пријаве Црвеном крсту евиденције ради. Свима је обезбеђена лекарска заштита, лекови које могу подизати у апотеци „Центар“, терапија за хроничне болеснике, помоћ у виду хране, гардеробе, средстава за хигијену... До данашњег дана, 21. маја, пријављено је 49-оро људи У Црвеном крсту, 6-оро у Сечњу, 4-оро у Новој Црњи и 19-оро у Геронтолошком центру.
Када је реч о смештајним капацитетима у нашем Округу, обезбеђено је 1853 лежаја у хотелима и приватном смештају и 500 кревета у касарни – рекао је Шијан.