Вести

Ритови доњег Потисја - Јавна расправа

Поштовани,

Желим да Вас обавестим и позовем све заинтересоване грађане да ће се сутра, 8.5.2014. године, у просторијама Скупштине Града Зрењанина одржати ЈАВНА РАСПРАВА поводом Уредбе о проглашењу Специјалног резервата природе «Ритови доњег Потисја», којим ће управљати наше Јавно предузеће «Резервати природе Зрењанина».

Заштићено подручје СРП „Ритови доњег Потисја“ се налази у централном делу Војводине, уз леву и десну обалу Тисе, 7.5 km јужно од уставе на Тиси код Новог Бечеја и око 18 km северно од ушћа Тисе у Дунав, укупне површине од око 3000 хектара под заштитом.
Специјални резерват природе «Ритови доњег Потисја», представља најрепрезентативнији и најатрактивнији очуван ритски комплекс у српском делу реке Тисе.

На ЈАВНОЈ РАСПРАВИ ће учествовати:
- представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, који ће презентовати Уредбу о проглашењу, њене елементе, њен значај за заштићено подручје и управљача и
- представници Покрајинског Завода за заштиту природе који ће презентовати Студију заштите Специјалног резервата природе «Ритови доњег Потисја»

Уверени смо да ће управљањем од стране нашег Јавног предузећа, «Ритови доњег Потисја», задржати и побољшати свој разноврсни еколошки статус али и позитивно утицати на развој насељених места које се налазе у близини. Такође, отварају се могућности прекограничних пројеката, научно истраживачког рада и одрживог туризма. Верујем да ће у скорој будућности овај резерват бити финансијски оправдан и одржив.

Наша локална власт гарантује да овај специјални резерват природе неће доживети судбину Царске баре којој прети полако али сигурно одумирање и нестајање. За такво стање, највећу одговорност сноси покрајинска власт, која је еколошки проблем претворила у политички проблем који јој служи за обрачунавање са локалном самоуправом и игнорисање републичких органа власти.

СНС гарантује да ће се након промене власти у покрајини, однос према Царској бари суштински променити у корист саме Царске баре, њене заштите и унапређења али и у корист свих грађана, чији се новац улаже у Царску бару.