Вести

Пољопривредно земљиште као национално благо

Један од стратешких циљева града Зрењанина је производња здраве хране, која ће се одликовати високим квалитетом пољопривредног производа. Пољопривредно земљиште је природни ресурс који се у развијеним земљама третира као национално благо.

На основу програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини, аграрни буџет за 2014. годину износи око 350 милиона динара, од чега је 20 милиона динара издвојено директно из буџета града Зрењанина, док већински део, односно 320 милиона динара, долази од закупа државног земљишта.

Из буџета града Зрењанинина биће издвојено 8 милиона динара за матичење стоке, док ће 10 милиона динара бити намењено покривању камата субвенционисаних кредита, којим ће бити омогућено да 250-300 пољопривредника подигну кредит у износу од 100.000 до 500.000 динара, за заснивање јесење сетве. Такође, 8 милиона динара биће издвојено за вештачко осемењавање, што укључује и регрес за репродуктивни материјал.

Од укупне суме добијене од закупа државног земљишта, која износи 327 милиона динара, 100 милиона динара биће утрошено за уређење атарских путева, 76 милиона динара за каналску мрежу. За започету комасацију Катастарске општине Ботош, издвојено је 70 милиона динара.

По питању узорковања и контроле пољопривредног земљишта, Пољопривредна стручна служба града Зрењанина извршиће анализу 4000 узорака, за чије извршење је град Зрењанин предвидео 8 милиона динара. Овом приликом апелујемо на пољопривреднике да већ од понедељка, 21. јула 2014. године, могу донети своје узорке Пољопривредној стручној служби града Зрењанина, на анализу. Такође у поступку је набавка специјалног микроскопа, како би се овој служби омогућио бољи, бржи и ефикаснији рад.

Како би се у будућности избегле последице олујних ветрова који су нас погодили прошле зиме, издвојено је 10 милиона динара за ветрозаштитне појасеве дуж путева.

Ради унапређења рада пољочуварске службе, издвојено је 13,6 милиона динара на куповину опреме и возила.

Поучени примерима добре праксе из околних земаља и ми ћемо ове године обезбедити одређеном броју пољопривредника посету Сајму пољопривреде, који ће бити одржан у Словенији током августа месеца, и за ову посету, из средстава буџета од закупа пољопривредног земљишта, издвојено је 820.000 динара. Гледаћемо да у наредним годинама ова пракса прерасте у традицију, јер ће овакав вид размене искустава допринети унапређењу рада пољопривредника.