Вести

ПОЧЕТАК ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ

На данашњој конференцији за новинаре Српске напредне странке у Зрењанину, јавности се обратио директор Градске топлане Александар Старчевић који је говорио о почетку грејне сезоне на подручју нашег града.

Топлана је данас пуним капацитетом почела са грејном сезоном како би својим суграђанима на време обезбедила топле домове, сходно најавама метеоролога који кажу да нас у наредним данима очекује пад температуре.

У току лета вршени су радови на реконструкцији магистралног вреловода у оквиру програма КфW фаза ИВ и у том периоду су реконструисане деонице димензија ДН500 и ДН400 у укупној дужини цца. 1200м. У оквиру реконструкција вреловодне мреже извршена је и реконструкција вреловода у насељу 4. јула, као и део мреже у улици Милана Станивуковића.

Код топлотних подстаница извршене су бројне замене дотрајале опреме и инсталација, повећан је проценат аутоматизованих подстаница и на основу анализе извршеног посла очекује се значајно већи ниво поузданости у раду у будућем периоду.

У циљу припрема за започету грејну сезону, у току лета је извршена изолација преко 30 топлотних подстаница и у овој грејној сезони се очекује значајно повећање степена корисности вреловодног дистрибутивног система.

„У резерви тренутно има 180 тона мазута и уколико дође до непредвиђених околности ова количина је сасвим довољна како би се премостио период од 5 до 7 дана док се не пређе на другу врсту горива.” – истакао је Старчевић.

Актуелна тема конференције био је и нов начин наплате рачуна, односно тарифни систем, по коме ће наплаћивати само онолико колико је утрошено.Грађани ће плаћати фиксни део који се обрачунава свих 12 месеци и обухвата материјалне трошкове топлане са амортизацијом и варијабилни део који подразумева трошкове енергената, утрошене воде и хемикалија.