Вести

Планови Уније жена Градског одбора Српске напредне странке у Зрењанину

У просторијама Градског одбора Српске напредне странке у Зрењанину данас је одржана конференција за новинаре на којој се јавности обратила посланица у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине и председница Уније жена Градског одбора Српске напредне странке у Зрењанину Стојанка Лекић која је истакла да је врло важно оснажити жене и на тај начин им омогућити равноправно функционисање у друштву.
Функционерка Српске напредне странке је, између осталог, рекла да Унија жена зрењанинског Градског одбора, не ради само када је у току предизборна кампања, него целе године, потврда за то су низ спроведених акција.
„У суботу 14. фебруара, заједничким перформансом под називом “Покидај ланце”, играјући уз препознатљиву музику, по идентичној кореографији, као у осталим градовима,
потрудиле смо се да пружимо подршку глобалном покрету “Милијарда устаје против насиља над женама”.Он је установљен 1999. године и обележава се у преко 200 земаља широм света.Унија жена Градског одбора Српске напредне странке је ове, као и прошле године, узела учешће, јер смо желеле на овај начин да скренемо пажњу на податак да је у Србији у 2014. години убијено 27 жена од тога 23 су убијене од бивших или садашњих партнера, али и да пошаљемо поруку да строго осуђујемо насилно понашање над женама.Насиље није нормална појава, а како налаже дух Српске напредне странке он се мора строго осудити, али пре тога, помоћи и утицати да до таквих инцидената не дође. “ – рекла је покрајинска посланица Стојанка Лекић.

Сада када је ратификована Истамбулска конвенција, поред свих осталих закона, који се баве насиљем у породици, поседујемо све алате да се обрачунамо са насилницима. Залажемо се за нулту толеранцију према било ком облику дискриминације, па и насиљу над женама.

„Унија жена Градског одбора Српске напредне странке је веома активна, током следећег периода очекује нас велики број акција и трибина, које имају за циљ да се помогне угроженим групама и самим тим омогућити им нормално функционисање у социјалном окружењу.Неке од њих су, обележавање Светског дана социјалне правде, 20. фебруара, на овај начин ћемо апеловати да је потребно да се на социјално угрожене особе не мисли само на овај дан, него свих осталих 364 дана у години.Затим, Међународни дан матерњег језика, који се одржава 21. фебруара, а који је УНЕСКО прогласио 1999. године, управо из разлога што сваког дана нестане један језик.Тог дана ћемо посетити школу у Белом Блату, како би дали подршку мултинационалној, па самим тим и вишејезичној средини, где живи око 20 народа и народности у слози и јединству, показујући међуетничку толеранцију.“ – рекла је председница Уније жена СтојанкаЛекић и додала да је Српској напредној странци приоритет квалитетан живот својих грађана, без обзира на веру, нацију или културу, зато је врло важно да се на овај датум посети средина попут ове.

Да Српска напредна странка одржава и спроводи квалитетну политику, говори податак да је Србија 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, према проценама државних званичника, мањинским језицима у Србији не прети опасност од изумирања, међутим, то није случај са осталим државама широм Европе и света.
„Наш циљ је да оснажимо жене и пружимо им подршку како би постале активни део социјалног, привредног и политичког живота, али и да укажемо на неке ствари које треба да познају приликом креирања јавне политике.Управо из тог разлога, гошће на једној од наших предстојећих трибина, која би требала да се одржи 27. фебруара, биће народне посланице које ће говорити на тему политичког оснаживања жена.Увек постоји сегмент који се може надоградити, посебно када говоримо о томе како треба креирати нове законе и документе, како се приближити грађанима и њиховим потребама.
Мислим да су жене много сензитивније по том питању, то посматрају са више аспеката, али што је најважније много су оперативније него мушкарци.Свакако да нећемо заборавити 8. март, Међународни дан жена, у оквиру којег ћемо организовати трибину на којој ћемо указати на значај овог празника, исказати захвалност свим јаким и напредним женама које су биле самосвесне и одважне, женама које су нас задужиле својом борбом и омогућиле право, право на избор.“ – казала је покрајинска функционерка Стојанка Лекић.

У вековној борби, поред великог напретка, још увек говоримо о неравноправности, заснованој на полу и роду, како у јавном, тако и приватном животу.Настављамо борбу, борбу за све жене које хоће и могу, само им треба пружити прилику.Жене су склоније да разговарају и проналазе решења договором. Треба доћи до циља, али тако да сви будемо задовољни, без поражених.

„Као једна од врло активних Унија жена , били смо гости у многим градовима.Наш рад су препознали и остали Градски одбори чији ћемо бити гости и на овај начин удружити снагу, разменити савете и искуства у циљу оснаживања жена у друштву. Наредних дана ћемо сарађивати са Сомбором, Врањем и другим градовима.Свакако да ће Унија жена наставити борбу против насилног понашања и маргинализовања жена у друштву.“ – каже Стојанка Лекић.

Унија жена Градског одбора Српске напредне странке апелује да правилним оснаживањем женске популације чувамо и градимо квалитетно друштво у којем ће одрастати наше будуће генерације који су стуб будућности.