Вести

Однос покрајинске власти према локалним самоуправама

У просторијама Градског одбора Српске напредне странке у Зрењанину данас је одржана конференција за новинаре на којој се јавности обратио заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац који је говорио о односу покрајинске власти према локалним самоуправама.

Политика Владе Републике Србије је јасно и недвосмислено усмерена на опоравак и јачање привреде, привлачење нових инвестиција, отварање радних места и тесну сарадњу државе и локалних самоуправа у циљу остварења наведених активности кроз размену искустава и реализацију заједничких идеја и планова.Важно је напоменути да Град Зрењанин на челу са Српском напредном странком покушава на све начине у координацији са републичком владом да обезбеди што више нових радних места.

„Потврда томе је и став министра привреде Жељка Сертића, који је приликом недавне посете Зрењанину похвалио економске активности које градска власт спроводи, уређене и инфраструктурно опремљене индустријске зоне, затим рад канцеларије која брине о инвеститорима и људе који су им на располагању 24 часа. Посебна похвала је упућена на рачун сарадње Града са државним установама, као што је Технички факултет „Михајло Пупин“ и Национална служба за запошљавање, чији је циљ обука младих кадрова и отварање нових радних места.
Битно је истаћи да је Град Зрењанин кроз средства за учешће у финансирању мера активне политике запошљавања путем локалног Акционог плана за 2015. годину, планирао да издвоји укупно 40 милиона динара, што је за четири милиона више него претходне године, чиме би се финансирали јавни радови, стручна пракса,приправници и НИС шанса.” – рекао је функционер Српске напредне странке Саша Сантовац.

Док се локални и републички органи удружују у тој борби и траже ефикасније начине да је унапреде, један битан фактор се повлачи из те борбе.

“Наиме, Влада Аутономне Покрајине Војводине, односно Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, у сразмери са својом величином и значајем је више него скромно учествовао у финансирању мера активне политике запошљавања путем локалног Акционог плана, реч је о износу који не прелази 6 милиона динара.Уместо да донесу одлуку да та средства буду вишеструко већа и на тај начин јасно покажу своју спремност на заједничку борбу свих нивоа власти за нова радна места, они доносе несхватљиву и необјашњиву одлуку да НЕЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ПРОГРАМЕ ЗАПОШЉАВАЊА СА ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА У 2015. ГОДИНИ!Ово је још један политички потез Бојана Пајтића и „терање ината“ Влади Александра Вучића, али и политици заједничке борбе за економски опоравак. Дефинитивно да је ово неуспели покушај поменутог појединца да покаже “војвођанску независност“ и „надмоћ“ у односу на Београд и остатак Србије.” – истиче Сантовац и додаје да нико не сме чинити штету на рачун грађана Зрењанина, али и Србије.

Учинићемо све да грађани не постану жртве нечијег политичког авантуризма и сулуде жеље да још мало остане на власти. Та средства ће бити распоређена као бесповратна помоћ, преко већ споменутог Секретаријата за привреду и Покрајинског фонда за суфинансирање погона за примену нових технологија и то фирмама за које они сматрају да су будућност и мотор развоја привреде у Војводини, што представља још једну њихову “политичку манипулацију”.

„Таквих примера је доста, а само неки од њих ће вам показати прецизно природу ове помоћи. Фирма “Глобус Ауто” д.о.о из Панчева, која је требала да производи електроаутомобиле и скутере, добила је преко поменутог фонда 2008. године 50 милиона динара, Пајтић се пред новинарима возао на скутеру и обећавао чуда, а резултат ове, новцем грађана финансиране „велике“ инвестиције, су ни једно произведено возило и фирма у стечају.Сада постављамо питање колико је грађана могло да буде запослено за тих 50 милиона динара?“ – каже заменик градоначелника Саша Сантовац и наводи да је фирма “Рад Промет” д.о.о. из Суботице у марту 2008. године такође отворила погон, при чему је Покрајина донирала 13 милиона динара, две године касније фирма броји 14 запослених, а већ 2011. године број запослених је нула, такође и ова фирма је у стечају!

Након ових неколико примера, а има их још доста, намеће се питање: „Да ли се овде ради само о лошим проценама Бојана Пајтића и његових сарадника?“ Знамо да су средства морала да се правдају извештајима, док су реализације морале бити проверене код оних који су новац донирали, а исто тако знамо да ни једно ни друго није рађено, што буди сумњу да ово нису биле само лоше процене.

„Да ли су то Пајтић и сарадници јасно знали коме дају новац и зашто окрећу главу и жмуре кад се те фирме гасе, погони не отварају, радници отпуштају и новац одлази у неповрат? Да ли је то политика запошљавања Владе Војводине и да ли ће новац који неће ове године завршити у локалним самоуправама отићи већ опробаним и описаним методама у џепове „незапослених“ пријатеља, личних или можда оних партијских?“ – питао је Сантовац.

Због овога морају одговарати Бојан Пајтић и његови сарадници, не зато што не размишљају исто као републичка или нека локална власт, него зато што су проневерили новац грађана Војводине, појединцима обезбедили материјалну корист, а велики број грађана оставили без радних места.

„Према подацима Националне службе за запошљавање, Филијале Зрењанин, на подручју Средњобанатског округа у току 2014. године запослено је 5 149 лица. Можда би тај број био већи да постоји коректнији однос покрајинске администрације према локалним самоуправама, који из само неколико наведених података показају да су лични интереси за неке политичаре једини приоритети.“ – рекао је градски функционер Саша Сантовац.

Упитан када ће се потписати Уговор са италијанском компанијом „Группо Зилио СПА“ у вези са услугом пречишћавања воде, заменик градоначелника је одговорио да ће се то десити у четвртак, 12. фебруара са почетком у 12 часова, али и да је ово јасан показатељ да Српска напредна странка своја обећања спроводи у дело.Како је роком наложено из чесми наших суграђана ће за осам месеци потећи здрава пијаћа вода.

Да не би били таоци појединаца који више немају никакву политичку подршку у народу и који се пуком формалности одржавају на власти, а који исту користе да би себи и најближим сарадницима обезбедили личну корист, захтевамо да се под хитно распишу покрајински избори и на тај начин спречи даље бахаћење појединаца на штету грађана Војводине!