Вести

Обележавање 8. марта, Међународног дана жена

У просторијама Градског одбора Српске напредне странке у Зрењанину данас је одржана конференција за новинаре на којој се јавности обратила одборница у Скупштини града Зрењанина, Љуба Травица, која је говорила о обележавању 8. марта, односно, Међународног дана жена.

„Поводом 8.марта, Међународног дана жена, важно је присетити се догађаја из 1857. године и првог штрајка жена у фабрици текстила у Њујорку, 51 годину касније, на истом месту, на исти дан , страдало је 129 жена затворених у фабрици.У знак сећања на овај догађај 1909. у Њујорку по први пут је обележен 8. март, Дан жена.Годину дана касније, 1910. у Копенхагену, на Другој интернационалној конференцији жена договорено је да се 19. март, прогласи првим Међународним даном жена.Тада су жене из Немачке, Аустрије,Данске,Швајцарске и Америке затражиле право гласа.Клара Цеткин је извела на улице миллион људи.Наредних година 1912. и 1913. право гласа и право да буду биране затражиле су жене у Француској, Холандији, Шведској и у Русији.Немице су ово право оствариле 1918. године.“ – рекла је Травица.

Од првих покушаја борбе за равноправност жена у друштву протекло је 158 година, а представнице међународних организација,државних институција, невладиних организација и данас се баве промовисањем родне равноправности.Србија на основу својих добрих уставних и законских аката омогућава родну равноправност, као и већина европских земаља.

„Постављањем теме на локални ниво, желим да истакнем, да Српска напредна странка у Зрењанину може да се поноси чињеницом да у својим редовима има близу 3.500 жена! Жене су присутне у партијским структурама, у локалном парламенту (од 27 одборничких места 11 припада женама), активно учествују на свим инстанцама законодавне и извршне власти, дајући свој допринос у креирању и у реализацији политике утемељене на принципима родне равноправности.“ – истакла је одборница.

Формирањем Женске одборничке мреже успоставиле смо добру сарадњу са представницама других политичких партија, како са онима на власти тако и са онима из опозиције, што је резултирало квалитетнијим ангажманом жена у политици и друштвеној заједници.Наш задатак је да континуираним деловањем утичемо на свест наших суграђанки да се не одричу својих грађанских права, већ да их користе, од права да бирају и буду биране на изборима, до активног учешћа на свим нивоима власти, удружењима послодаваца, синдикатима и другим организацијама, како би достигли стандард скандинавских земаља(проценат жена у финском парламенту близу 50 %).

„Политички ангажоване жене Српске напредне странке уживају пуну подршку својих партијских колега на путу до потпуне родне равноправности, која је предуслов правичног друшта! У име Градског одбора Српске напредне странке у Зрењанину упућујем честитке нашим суграђанкама поводом Дана жена, 8. марта и позивам их да нам се придруже,да заједно радимо на побољшању услова за живот и рад у нашем друштву!“ – нагласила је Травица и додала да ће у недељу, посетити предузетницу Зорицу Стефанов, која успешно руководи фирмом “СН Стефанов агро доо” у Стајићеву.У циљу охрабривања жена на путу економске самосталности, ова посета је прилика за размену искустава и сазнања.