Вести

КАКО ПРЕПОЗНАТИ НАСИЉЕ У ПАРТНЕРСКИМ ОДНОСИМА

У просторијама Градског одбора Српске напредне странке 24. новембра одржана је трибина под називом „ Како препознати насиље у партнерским односима“ у организацији Уније жена Градског одбора Српске напредне странке на којој су говорили покрајинска посланица и председница Уније жена Српске напредне странке Стојанка Лекић и представник Министарства унутрашњих послова.

Предавање је одржано у циљу обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, али и да се истовремено укаже на то да је насиље један од основних друштвених механизама којима се жене присиљавају да буду у подређеној позицији у односу на мушкарце.

Покрајинска посланица и председница Уније жена Градског одбора српске напредне странке Стојанка Лекић каже да је насиље над женама резулатат испољавања историјски неједнаких односа друштвене моћи између мушкараца и жена који су довели до дискриминације и доминације над женама од стране мушкараца.

„Жртве насиља могу бити особе које на први поглед не изгледају тако, без обзира да ли су високообразоване, економски независне, припаднице високог друштва или чак јавне личности и врло често им је тешко да о томе причају или потраже помоћ.Такође, изаћи из насилног круга је веома тежак и компликован процес и зависи од многих чинилаца, зато је врло важно да жртва има подршку своје околине.“ – истиче Стојанка Лекић и додаје да је сврха обележавања „Међународног дана борбе против насиља над женама“ јако добра прилика да се још једном апелује на припаднице лепшег пола да изнесу свој проблем и пријаве насиље.

Подаци Полицијске управе у Зрењанину показују да је у периоду од јануара до јуна месеца ове године на подручју општине Зрењанин укупно евидентирано 9 716 случајева насиља у породици. У просторије Полицијске управе приведено је укупно 28 лица од чега је задржано 16, поред тога издато је 352 упозорења како својим понашањем не би учинили кривично дело или прекршај.Анализирајући пол и старост извршиоца насиља, утврђено је да су мушкари извршили 124 дело, а жене само четири.