Вести

Истина о раду Комисије за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта

Редовна конференција за новинаре Српске напредне странке у Зрењанину.
Јавности се обратила Маријана Вујчин, председница Савета за медије и информисање.
"Градско веће града Зрењанина је на седници одржаној 7. Марта 2013. године донело Решење о образовању и именовању Комисије за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у граду Зрењанину за 2013. годину. Ова Комисија броји тринаест чланова и то су:
1. Стојан Краљ, председник
2. Светозар Стефанов, потпредседник
3. Петар Срдић
4. Јелена Вукоњански
5. Радивоје Лацков
6. Ирена Олујић
7. Далиборка Новаковић
8. Даниел Пал
9. Милош Медић
10. Предраг Попов
11. Милица Миловац
12. Војислав Субин и
13. Маријана Вујчин

Дакле, табела која је невештом руком направљена након што је немуштим језиком интерпретирана - представља табелу неистина и ништа друго. Седморо људи на списку нису чланови ове Комисије. Но, неком је одговарало да у овом тренутку, баш пред други круг лицитације направи провинцијску сензацију. Па господо, стварне чланове Комисије за израду годишњег програма то неће спречити да утврди ко је посејао жито на пример у Тарашу, и то на земљи која није ни излицитирана. Не само то, та је земља уредно стављена у програм лицитације.
Комисија за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта је формирана на период од годину дана, што представља један од инструмената заштите пољопривредних произвођача. У ранијем периоду државно земљиште је издавано на четири године, што је предност давало само неколицини што правних што физичких лица - и то истих оних који данас доводе у питање исплаћене дневнице члановима Комисије. Није тешко закључити чиме су вођени и шта им је мотив.
Тим је обавио велики посао и указао на присуство корупције и криминала, на пљачку у оквиру издавања у закуп државног пољопривредног земљишта.
На крају, након обављеног посла, буџет града Зрењанина Комисија је увећала за 760 хиљада евра. Прва је у Србији управо зрењанинска Комисија урадила Програм, као и успешан први круг лицитације.
2012. године остварен је приход већи за 512.932 евра у односу на период пре, док је у 2013. години тај износ, а тиме и буџет града Зрењанина богатији за 591.865 евра - и то само у првом кругу лицитације. На располагању је 15721 хектар, а излицитирано је 8415 хектара. Након другог круга лицитације преосталих 7306 хектара која се очекује почетком фебруара, буџет ће бити још богатији.
Накнаде члановима комисије о којима се бруји претходних дана у медијима и друштвеним мрежама представљају бруто износе и односе се на период од дванаест месеци. Ова књига, тј. Програм (прилог Књига), није се исцртао сам, израдио га је тим.
Ако је грешка што су обогатили буџет града повраћајем нпр. земље од ПКБа, ако је грешка што нису дали да се излицитира само 645 ха и то на четири године, онда је поента читаве ове фаме да неко од стабла шуму не види." - изјавила је Вујчин.