Вести

Годишњица оснивања Српског народног одбора у Великом Бечкереку

У просторијама Градског одбора Српске напредне странке у Зрењанину данас је одржана конференција за новинаре чија је тема била обележавање годишњице оснивања Српског народног одбора у Великом Бечкереку и његов значај.

У знак сећања на овај важан датум за наше суграђане Градски одбор Српске напредне странке у Зрењанину жели да ода захвалност деветорици храбрих Бечкеречана који су својим трудом и залагањем омогућили подједнака права и безбедност грађана.

У веома важним и преломним тренуцима, одлично организовани српски родољуби са јасно дефинисаним циљем и стратегијом, спречили су међустраначке немире привременим укидањем партија.На овај начин успели су да свим грађанима Бечкерека без обзира на веру и нацију обезбеде адекватне услове за живот.

Оживљавајући успомене и присећајући се дела историје који се не сме заборавити Српска напредна странка овом приликом одаје почаст људима који су учинили најзначајнији државни потез тог времена.Они су по доласку српске војске успели су да формирају Велику народну скупштину у Новом Саду на којој је одлука ових храбрих Банаћана била пресудна о припајању Барање, Бачке, Баната и Срема Србији.

У аманет младим генерацијама остаје је да чувају и негују успомену на борце за бољу будућност, чијих се дела треба присећати сваког дана, а 31. октобра, подсетити све оне који су на њих заборавили.

Овом приликом позивамо све суграђане да у петак, 31.октобра у 11:30х присуствују полагању венаца на спомен кућу доктора Славка Жупанског у Светосавској улици, а затим и свечаној академији која ће се одржати у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ са почетком у 19х и на овај начин одају почаст овој важној годишњици за наш град.