Вести

Формирана Унија жена

На редовној конференцији ГРО СНС у Зрењанину јавности се обратила Стојанка Лекић, посланица у Скупштини АПВ.
Унија жена ГО СНС Зрењанин је званично формирана 13.10.2014. године, мада су чланице Уније у претходних годину и по дана биле врло активне и спроводиле врло значајне акције, које се тичу положаја жена.
Унапређење здравља и образовања, побољшање економског статуса и борба против насиља над женама биће најзначајније теме рада Уније у наредном периоду.
Жене су у неповољнијем положају од мушкараца у многим сферама живота и деловања, али се њихово одсуство највише види управо у сфери политике и јавног живота, јер је ова сфера грађанима због карактера јавности посла и највидљивија.

Потребно је жене охрабривати да се укључују у политику и друге процесе одлучивања првенствено кроз системске стимулације које би се односиле на олакшавање њиховог положаја, посебно ако се има у виду да је жена ослонац породице, а породица најсигурније место и главни стуб сваког друштва.
Искључивањем жена из демократских политичких процеса искључујемо драгоцене вредности које те жене поседују - знања, вештине и способности. И на крају, претпоставка је да жене имају неке посебне интересе те се искључењем жена из процеса одлучивања ти интереси недовољно заступају у доношењу политичких одлука.
Српска напредна странка у разним структурама власти има успешне жене, које имају референце за посао који раде и желимо да све жене добију ту могућност и радићемо на томе, јер смо препознали да жене могу својим радом и ангажовањем усрећити друштво.
Српска напредна странка жели да оснажи жене и да створи амбијент да све оне имају једанке могућности, јер Србија има успешне и образоване жене и само им треба дати шансу.
Искористићемо све ресурсе да жене у Србији оснажимо и да се повећа број жена на политичкој и јавној сцени, у циљу борбе против дискриминације.
Такође из године у годину расте број пријављених случајева насиља у породици.
Сведоци смо великог броја убијених жена, које су жртве насиља у породици. У првих 8 месеци ове године убијено је 14 жена.
Само економски независна жена, је слободна жена.
Велики је изазов бити професионална, успешна и етична жена, достојанствена и вредна поштовања у патријархалном систему.
Како да променимо статистику?
Које поруке шаљемо зенама?
Које поруке шаљемо нашим кћеркама?
Желимо да се јасно обраћамо женама,
Да заједно изналазимо решења за њихове проблеме на послу,
проблеме у доступности чувања женског здравља и безбедности жене,
Да говоримо о женској страни демократије,
о потреби да жене у већем броју учествују у доношењу одлука.
Да изналазимо идеје о самозапошљавању жена,
о удруживању жена на селу,
о мрежама подршке за усклађивање посла и породице

Сваке године широм света, октобар је месец борбе против рака дојке. Циљ је подизање свести жена о важности раних и правопвремених прегледа и раног откривања рака дојке
Унија жена ГО СНС Зрењанин, ће се придружити овој акцији у петак 17.10.2014. године, са почетком у 18 сати ће у хотелу Војводина организовати трибину под називом : “Живи ружичасто, нађи времена за преглед”

Желимо да им скренемо пажњу да брину о свом здрављу. Наш циљ је да подигнемо свест код жена, да их мотивишемо да данас закажу преглед и воде рачуна о свом здрављу.

Желимо да жене гледају шта радимо за њих, а не да слушају шта причамо о њима.