Вести

2014. Година Пупина

Скупштина града Зрењанина је на својој 13. седници одржаној 29.11.2013. донела Oдлуку о проглашењу 2014. г, Годином Михајла Пупина а поводом 160 година од рођења нашег великана. Сагласно тој одлуци формиран је Организациони одбор на чијем је челу градоначелник мр Иван Бошњак.

Проглашењем Године Михајла Пупина, нашег славног научника, проналазача и добротвора и почасног грађанина нашег града, Зрењанин је прва локална самоуправа у Србији која ће се низом манифестација достојно одужити великану из Идвора.

На прошлонедељној седници Орг. Одбора усвојене су програмске активности које ће град Зрењанин реализовати у сарадњи са свим релевантним установама из нашег града, а то су Технички факултет „М.Пупин“, ВТШ, Народни музеј, Историјски архив, Управа за школство, ДИЗ, Културни центар, Пошта, Телеком, као и Музеј Пупина из Идвора, фондација „Младен Селак“ из Београда.
Програм је врло амбициозно замишљен и има за циљ да заинтересује што шири слој становништва и да са информацијом о Пупину стигне до сваког појединца. Издвојио бих неке делове програма: Три тематске изложбе, шест међународних стручних скупова у организацији факултета који такође ове године слави јубилеј, недеља „Едукативних излета“ у Идвор, пројекција филма о Пупиновом детињству по основним школама као и читав низ промоција књига и часописа, трибина и округлих столова. У летњим месецима организоваћемо регату „Великанима у походе“ која ће се одржати на релацији Орловат - Идвор а биће посвећена Михајлу Пупину и Урошу Предићу. Морам да истакнем да је делегацију Орг.одбора у САНУ примио академик Димитрије Стефановић,ген. Секретар академије и ставио нам на располагање сву могућу подршку за реализацију овог пројекта.
У оквиру манифестације предвиђена је израда и постављање споменика Михајлу Пупину на некој од централних градских локација а за те потребе у току је отварање посебног жиро рачуна на који ће заинтересоване организације и појединци моћи да уплате своје прилоге.
Осим манифестације „Година Пупина у Зрењанину“, град покреће још један пројекат а то је привођење намени Пупинове куће коју је наш великан купио 1922. Године, а налази се на адреси Кеј 2.Октобра 9, и тренутно је у надлежности Градске стамбене агенције. У тој згради, чији је радни назив „Пупинов Дом“, предвиђена је стална музејска поставка као и технолошки опремљене сала и учионица намењене талентованим ученицима и студентима из Средњобанатског округа.
Користим ову прилику да позовем представнике свих писаних и електронских медија да дођу следеће среде, 16.04. у 12 ч у Барокну салу Скупштине града где ће се одржати свечана промоција читаве манифестације и програма, промоција књиге „Од пашњака до научењака“ у издању фондације „Младен Селак“ и подела књига зрењанинским ученицима награђиваним на такмичењима из математике, физике и електротехнике. У госте нам долази еминентна делегација из Београда коју ће предводити председник САНУ, академик Никола Хајдин.