АУТОРСКИ ТЕКСТ МИНИСТРА ПРИВРЕДЕ ГОРАНА КНЕЖЕВИЋА ЗА ЛИСТ БЛИЦ

Подршка за предузимљиве

Стратешки приоритет Владе Србије и Министарства привреде неколико година уназад познат је и јасан – свеобухватна подршка сектору микро, малих и средњих предузећа (ММСП) и предузетника, јер од њихових идеја, труда и предузимљивости зависи и брзина раста и развоја Србије. ММСП сектор је кичма привреде и генератор раста и нових послова. Предузетници који улажу у свој бизнис, доносе и нове технологије, што даље чини српске производе атрактивним и за извоз. Оно што је још важније, подстицање малог бизниса помаже и да се дефинитивно раскрсти са неславним наслеђем, а пре свега са стањем свести да је држава та која нуди послове и да се посао тражи. У данашње време, најуспешније су оне земље у којима се посао ствара, где постоји предузетничка идеја и окружење које подстиче њихов развој.
У ресору који водим, већ неколико година уназад, прешли смо са речи на дела и подржавамо привреду на више паралелних колосека. Најпре, привреда данас има оно без чега не може да расте ни у једној земљи – политичку стабилност. Уз такву основу, може да рачуна и на то да су све владе од 2013. године у пракси показале да су реформске и да им је унапређење пословног амбијента високо у агенди приоритета. Константно усклађујемо законски оквир са најбољом праксом у развијеним земљама, али дајемо и подстицаје у новцу, бесповратна средства, јефтине кредите. Обезбеђујемо и оно што је некима можда значајније од новца – бесплатне обуке и менторинг.
Само Министарство привреде наставило је традицију програма подршке за ММСП и расписало је прве програме за 2018. годину у оквиру којих смо, у првом таласу, обезбедили 750 милиона динара бесповратно. У претходним годинама, ослушкивали смо потребе привреде, и зато су овогодишњи програми још бољи од претходних, јер смо кроз њих настојали да на најбољи начин одговоримо на те потребе.
Да се задржим на ресору привреде, који у овом тренутку има два отворена програма за предузетнике. За програм који подржава развојне пројекте компанија, обезбедили смо 500 милиона динара бесповратно. Програм спроводимо у партнерству са Фондом за развој и то тако што Министарство привреде обезбеђује грант од 20 одсто износа инвестиције, док 80 одсто чини повољан кредит Фонда.
Мислили смо и на почетнике у пословању, јер је за нас кључно да подржимо оне који су храбри и не траже посао у јавном сектору, већ сами себи стварају послове. За њих се у пракси, на жалост, показало да јако тешко долазе до извора финансирања. Ми то желимо да променимо. Већ смо имали успешне програме намењене овој категорији, а сада настављамо. За почетнике у пословању, по недавно отвореном програму, обезбедили смо 250 милиона динара бесповратно. И на овом програму партнер нам је Фонд за развој, који покрива 70 одсто улагања, док је 30 одсто грант Министарства привреде.
Паралелно смо и у 2018. поново отворили могућност учествовања у бесплатним обукама, саветовању и менторингу у 14 акредитованих агенција широм Србије.
И то није крај. Министарство привреде ће суфинансирати и набавку нове опреме, а за то је већ обезбеђено око 560 милиона динара које привредници такође не морају да врате. Ова помоћ се додељује у висини од 25 одсто вредности опреме, 70 одсто чине кредити банака или лизинг, а преосталих пет одсто је учешће самог предузећа. Међутим, предузетници ће за ова средства моћи да конкуришу најраније крајем марта, јер је први корак да одаберемо партнерске банке и лизинг куће. Расписали смо јавни позив за финансијске куће – партнере, и чим одаберемо оне који су спремни да понуде најповољније каматне стопе, ставићемо и овај новац на располагање предузетницима.

У наредном периоду предузетници могу да очекују још прилика које би, ако су спретни, могли да искористе и да дају нови импулс свом бизнису. Наша идеја је да наставимо да афирмишемо предузетнички дух у Србији, јер су ефекти кроз овакве послове и програме највећи на привредни раст, буџет и успешну економију државе. То се показало 2016, која је проглашена Годином предузетништва, а резултат је био нових 17.000 предузећа, нових 30.000 радних места, и 70 одсто већа остварена нето добит. Очекујем да ће, кад се сабере резултат у 2017. години, у којој је за ММСП одвојено 18,2 милијарде динара, од чега 7,6 милијарди бесповратног новца и више од пола милијарде евра за повољне кредите, резултат бити једнако добар. Ми смо свој посао озбиљно схватили и настављамо.